Dostupni linkovi

Dvije osobe osuđene na ukupno 16 godina zatvora za zločine u Sarajevu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sud Bosne i Hercegovine je donio u petak, 11.juna, prvostepenu presudu u kojoj je Senad Džananović osuđen na 11 godina zatvora, a Edin Gadžo na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optuženi su proglašeni krivim što su za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od sredine aprila 1992. do avgusta 1992. godine, na području Sarajeva, kao pripadnici Štaba TO „Stela“ i Specijalnih jedinica Armije RBiH, svjesno i voljno učestvovali u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti koji su nezakonito lišeni slobode na području grada Sarajeva.

Kako se navodi u presudi, civili su odvođeni i zatvarani u zatočeničke objekte koji su se nalazili u podrumima stambene zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje, gdje su bili podvrgnuti ubistvima, silovanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, odvođenju na prinudni rad.

Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra u Sarajevu, u glavnom gradu BiH je ubijeno 3.300 Srba. Većina je umrla od granatiranja i snajperske vatre Vojske Republike Srpske (VRS) koja je grad držala pod opsadom, iako su neki bili meta zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Optuženi, bivši pripadnici Teritorijalne odbrane „Stela” i specijalnih jedinica Armije BiH, prvobitnom optužnicom teretili su se za udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa svojim pretpostavljenima Jusufom Jukom Prazinom i Samirom Kahvedžićem Kruškom.

Obojica su preminula.

Suđenje Džananoviću i Gadži počelo je u julu 2017. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG