Dostupni linkovi

Poziv da se napravi spomen obilježje žrtvama ubijenim na Kazanima


Kazani, gde je ubijeno oko 30 civila, mahom srpske i hrvatske nacionalnosti, tokom rata
Kazani, gde je ubijeno oko 30 civila, mahom srpske i hrvatske nacionalnosti, tokom rata

Delegacija potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića odala je u ponedjeljak počast žrtvama koje su tokom rata ubijene na Kazanima, uz podjećanje da je Grad Sarajevo i dalje dužan izgraditi spomenik na ovom lokalitetu.

Kako je Dunović poručio ovom prilikom, priča o izgradnji spomen-obilježja za ubijene na Kazanima ponavlja se iz godine u godinu, pa i na današnji dan kada se obilježava 27. godišnica ovog zločina.

"Još 2011. godine kabinet potpredsjednika Federacije BiH je odobrio sredstva i doznačio Gradu Sarajevu određeni iznos za izradu idejnog rješenja izgradnje spomenika. Od tada se nije desilo ništa, a svake godine očekujemo šta će uraditi Gradska uprava Grada Sarajevo. I dalje tvrdim da je od izuzetnog značaja da se napravi spomenik na Kazanima, i to baš na tom lokalitetu gdje je počinjen zločin. To će na neki način skinuti hipoteku s građana Sarajeva", kazao je Dunović.

Podsjećamo grupa građana i građanki okupila se u nedjelju u Sarajeva ispred Vječne vatre kako bi odali počast ubijenima, s porukom da je suočavanje s tamnim stranicama prošlosti znak herojstva i ljudskosti.

Kazani su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gdje su u vrijeme ratnih zbivanja tokom 1992. i 1993. pripadnici Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace dovodili i ubijali civile koji su potom bacani u jamu.

Okupljeni su poručili kako je potrebno u glavnom gradu BiH izgraditi spomenik za sve žrtve zločina na Kazanima, a kojim će se pokazati spremnost na suočavanje s prošlošću.

Za ovaj ratni zločin 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH.

Do sada su iz jame na Kazanima ekshumirani posmrtni ostaci 23 osobe, od kojih je šesnaest žrtava identificirano.

XS
SM
MD
LG