Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan


Sažetak

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

17:37 31.3.2016.

Ovim zaključujemo praćenje presude Vojislavu Šešelju i reakcije na ovu odluku Haškog tribunala.

Hvala što ste bili sa nama.

17:08 31.3.2016.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH potvrđeno je za RSE da je svim postajama granične policije proslijeđen naputak da se – u slučaju da se Vojislav Šešelj pojavi na hrvatskoj granici – njemu zbog opasnosti po pravni poredak odbije ulazak i o tome izda rješenje. Prema Zakonu o strancima, rješenje se izdaje bez saslušanja stranca.

Ranije tijekom dana, prije nego što je Šešelji izrečena zabrana ulaska, hrvatski premijer Tihomir Orešković je – na pitanja kako će hrvatske vlasti reagirati u slučaju da Šešelj dođe u Hrvatsku – kazao „Neka dođe, pa ćemo ga uhapsiti.“ Međutim, nakon zabrane ulaska Šešelja u Hrvatsku ta mogućnost više ne postoji, pojašnjeno nam je u Uredu za odnose s javnošću hrvatske Vlade.

16:58 31.3.2016.

Pešić: Najvažnije je da se obračunamo sa politkom ratova

"Najvažnije je da se obračunamo sa politkom ratova i zločina vođenom pod Miloševićem i Šešeljem", piše sociološkinja Vesna Pešić, dodajući da se to danas "nije dogodilo".

16:52 31.3.2016.

Šprlje: Tužan dan za civilizaciju

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je da je oslobađaujaća presuda vođi radikala Vojislavu Šešelju tužan dan za civilizaciju i 21. stoljeće i najavio da će Hrvatska pozvati Haško tužilaštvo da uloži žalbu na tu odluku, kako bi se ispravila nepravda.

Šprlje je rekao da je razočaran presudom i da danas "ponovo gore Slavonija, Baranja, okolica Sarajeva, Zvornik i Mostar, ponovo su zapaljene kuće, i ponovo su ubijeni, silovani i opljačkani ljudi".

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG