Dostupni linkovi

Hag oslobodio Šešelja, oštre reakcije u regionu

Iz regiona stižu stižu brojne osude i kritike nakon što je Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice, čime je nalog za njegovo hapšenje postao bespredmetan

– U tri tačke optužnica Vojislav Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje. U šest tačaka, vođa radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje;
– Haško tužilaštvo zatražilo je od suda kaznu od 28 godina zatvora za Šešelja;
– Šešelj, koji se branio sam, tvrdio je da je pobio sve tačke optužnice i zatražio je da bude oslobođen;
– Raspravno veće odlučilo je da Šešelj ne mora da se vraća u Hag na izricanje presude, pošto je usvojen argument Vlade Srbije da nije moguće prekidati, ni u Hagu nastaviti Šešeljevo lečenje.

16:25 31.3.2016.

SDA: Skandalozna odluka

Stranka demokratske akcije, iako podržava rad Haškog tribunala, današnju oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju smatra skandaloznom. "Unazad nekoliko godina, naročito nakon presude Perišiću i drugima, postalo je jasno da Haški tribunal mijenja pravne standarde s ciljem da isključi bilo kakvu vezu tadašnjeg srbijanskog režima sa počinjenim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj", saopštava SDA.

16:22 31.3.2016.

Kristin Dal: Poraz međunarodne pravde

Današnja odluka je poraz međunarodne pravde, jer tužilaštvu nisu omogućeni uslovi za fer suđenje, izjavila je za RSE Kristin Dal (Christine Dahl), tužiteljka u procesu Šešelju do 2009. godine kada se u znak protesta povukla. „Haški tribunal je razvlačio ovaj slučaj čitavih 13 godina, što je nepravedno pre svega za žrtve, čije je interese zastupalo tužilaštvo, kao i optuženog koji je proveo toliko godina u zatvoru“, istakla je Dal.

16:13 31.3.2016.

Salkić: Svaka haška presuda mora poštivati žrtve

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju još jedna potvrda da će brojni zločini počinjeni na prostoru Bosne i Hercegovine devedesetih godina prošloga stoljeća ostati nekažnjeni.

16:05 31.3.2016.

Biserko: Presuda šokantna i iznenađujuća

"Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju je šokantna i iznenađujuća, mada imajući u vidu kako je vođen ceo postupak, moglo se donekle očekivati iznenađenje, posebno kada je reč o sudiji Antonetiju, što je on pokazao kada je presudu čitao", rekla je predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG