Dostupni linkovi

Sud presudio u korist Kanala 9 i Maje Pavlović


Maja Pavlović
Maja Pavlović

Privredni apelacioni sud u Beogradu presudio je po tužbi vlasnice novosadskog "Kanala 9" Maje Pavlović iz 2017. godine da ta televizija nije dužna da plaća minimalnu naknadu za emitovanje muzičkih dela Organizaciji proizvodjača fonograma Srbije (OFPS) i organizaciji muzičkih autora SOKOJ, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

U presudama u koje je UNS imao uvid navodi se minimalna naknada za emitovanje muzičkih dela i emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijama "stavlja u neravnopravan položaj korisnike koji ih plaćaju".

Pavlović je za UNS rekla da je ovakav stav suda "ogromno olakšanje za lokalne i regionalne elektronske medije".

U presudama se navodi da je Zakonsko načelo srazmere "narušeno" kada se minimalna naknada obračunava na osnovu broja stanovnika na području gde se emituje televizijski ili radio program, jer na istom području ima više emitera, pa je "objektivno nemoguće da su stanovnici istovremeno korisnici svakog od njih".

Sporno za Kanal 9 je, prema presudi, plaćanje minimalne naknade OFPS-u i SOKOJ-u od decembra 2014. do decembra 2015, jer su te naknade naplaćivane na osnovu zone pokrivenosti, a ne na osnovu ugovora iz 2007. godine po stopi od 2,5 odsto od prihoda emitera.

Pavlović je zato septembra 2017. godine tužila ove organizacije.

Maja Pavlović je 2018. i 2019. godine u tri navrata štrajkovala glađu, između ostalog i zbog minimalne naknade OFPS-u i SOKOJ-u.

Vlasnica Kanala 9 prekinula štrajk glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

XS
SM
MD
LG