Dostupni linkovi

Inspektori osuđeni za iznuđivanje novca od stranaca na području Međugorja


Sud Bosne i Hercegovine, jul, 2021.g.
Sud Bosne i Hercegovine, jul, 2021.g.

Boris Kordić i Josip Kvesić, zaposlenici Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH), osuđeni su prvostepeno na 14, odnosno na 10 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i iznude nad stranim državljanima.

Oni su učestvovali u krivičnim djelima čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Italije, predstavnici nevladinih udruženja, preduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

To je saopšteno iz Suda BiH u srijedu, 29. juna, te se dodaje da su osuđeni dužni solidarno uplatiti 60.000 maraka (30.000 evra) u korist budžeta BiH u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude.

"Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su oglašeni krivim da su kao službena lica u periodu od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizovani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana donoseći nezakonita službena akta i preduzimali nezakonite službene radnje", navodi se u saopštenju Suda BiH.

U Sudu za Kordića ističu da je kao šef Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima u Mostaru, na jugu BiH bio i vođa organizovane kriminalne grupe. Kvesić je, kao inspektor te Terenske kancelarije bio pripadnik grupe.

U Sudu BiH ističu da su "upućivali ozbiljne prijetnje pojedinim stranim državljanima" da će iskoristiti svoja ovlaštenja u Službi za poslove sa strancima da im onemoguće sticanje i produženje dozvola za boravak.

Prijetili su im, kako se navodi i protjerivanjem iz Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da su svoja ovlaštenja zloupotrijebili kako bi "prisilili strane državljane, koji borave u BiH i predstavništva stranih nevladinih organizacija i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani na području BiH da preduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine".

Šteta je, navode u Sudu BiH, učinjena Fabiu Sghedoniju, predsjedniku nevladine organizacije "Regina Della Pace" i osnivaču pravnog lica "Horizonti Mira" u Opštini Čitluk, na jugozapadu BiH, u okviru kojeg posluje hotel "Joy" u naselju Zvirovići.

Oštećeni su i bračni par Castagnera Graziana i Tecle de Luca, suvlasnici firme "Granmir&Co" d.o.o. Čitluk te hotela "Spa" u Međugorju, mjesta na jugu BiH poznato po vjerskom turizmu.

U saopštenju se ističe da su Kordić i Kvesić djela počinili zajedno s već ranije osuđenim pripadnicima grupe Vlatkom Puljić, Lucom Cobrom i Anom Milićević.

Vlatka Puljić je, prema saopštenju Suda BiH vlasnica pravnog lica "Vlamon" iz Čitluka, koje je bilo osnovano za potrebe kriminalne grupe.

Optužnica protiv kriminalne grupe je podignuta u julu 2016. godine.

XS
SM
MD
LG