Dostupni linkovi

Reporteri bez granica o presudi Martinoviću: Crni dan za slobodu medija u Crnoj Gori


Novinar Jovo Martinović dolazi u Sud na izricanje presude 8. oktobra
Novinar Jovo Martinović dolazi u Sud na izricanje presude 8. oktobra

Crni dan za slobodu medija u Evropi, poručila je Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) povodom presude kojom je crnogorski novinar Jovo Martinović osuđen na godinu dana zatvora.

Martinović je osuđen 8. oktobra u Višem sudu u Podgorici za posredovanje u švercu narkotika, a oslobođen je optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

„Istraživački novinar Jovo Martinović proglašen je krivim za posredovanje u švercu droge u Višem sudu Crne Gore. Ponovo. Uprkos nedostatku dokaza koje je ustanovio Apelacioni sud 2019. Kazna: godina u zatvoru“, napisali su iz RSF na Tviteru.

Prema indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica Crna Gora nalazi se na 105. mjestu.

Martinović je, nakon izricanja presude, rekao novinarima da je odluka sramna, politički motivisana i najavio žalbu.

„Ovo je truli kompromis. Oslobodili su me za članstvo u kriminalnoj organizaciji, ali su me osudili za posredovanje u narkoticima. Dali su mi godinu dana zatvora. To je klasični kompromis da sebi sačuvaju obraz“, kazao je Martinović.

Naveo je da je sud tokom cijelog postupka odbijao da uzme u obzir dokaze koju mu idu u prilog.

Martinović je već proveo 14 mjeseci u pritvoru, zbog čega se smatra da je kaznu izdržao.

Alepacioni sud je u oktobru 2019. godine, nakon žalbi advokata, ukinuo osuđujuću presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Novinar Martinović osuđen je zajedno sa članom međunarodne kriminalne grupe Duškom Martinovićem, koji je priznao učešće u švercu sa još nekoliko optuženih.

Jovo Martinović je optužen da je, koristeći poznanstva iz novinarstva spojio krijumčare droge. Ranije je na suđenju kazao da je sa Duškom Martinovićem i ostalima imao samo službene kontakte jer je snimao dva dokumentarna filma.

Sve je počelo u oktobru 2015. godine kada je zajedničkom akcijom crnogorske i hrvatske policije uhapšeno 17 osoba, među kojima je bio i Jovo Martinović, pod sumnjom da su bili trgovci drogom i članovi kriminalne organizacije, na čijem je čelu bio crnogorski državljanin Duško Martinović, bivši član međunarodne grupe kradljivaca nakita, poznate kao Pink Panter.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je optužnicu protiv njih dvojice, kao i protiv još šest navodnih članova grupe, poslije čega je novinar Martinović 15 mjeseci proveo u pritvoru u Spužu.

Pušten je da se brani sa slobode nakon zahtjeva Međunarodne i Evropske federacije novinara (IFJ i EFJ) da mu se omogući fer suđenje i da mu se dozvoli da se brani sa slobode.

Duško Martinović, koji je priznao da je učestvovao u švercu, osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora. On je odbacio optužbe da je formirao kriminalnu organizaciju i da ostali optuženi imaju bilo kakve veze sa švercom droge i kriminalnim udruživanjem.Osim njih dvojice, na višegodišnju robiju Viši sud u Podgorici je osudio još šest navodnih članova grupe.

Brojne međunarodne novinske organizacije apelovale su na Viši sud u Podgorici da oslobodi Martinovića.

„Obnovljena osuđujuća presuda Martinoviću podrila bi slobodu medija u Crnoj Gori. Pozivamo sudije da se zauzmu za slobodu medija i ljudska prava u Crnoj Gori i oslobode Jova Martinovića“, navodi se u izjavi koju su objavili Reporteri bez granica (RSF) i još sedam organizacija, povodom današnjeg izricanja presude.

Martinović je za 2018. godinu dobio međunarodnu nagradu „Piter Mekler“ za hrabro i etičko novinarstvo. Radio je za najuglednije svjetske medije, kao što su The Economist, Newsday, Global Post, The Financial Times…

U vrijeme hapšenja, Martinović je radio za francusku produkcijsku kuću CAPA Presse, koja ga je angažovala za terenske provjere i pronalaženje izvora za dokumentarac pod nazivom "Put kalašnjikova".

XS
SM
MD
LG