Dostupni linkovi

Kocijančič: EU očekuje pošteno suđenje novinaru Martinoviću


Novinar Jovo Martinović
Novinar Jovo Martinović

Evropska komisija (EK) očekuje da će uslediti pošteno suđenje u mogućem apelacionom postupku crnogorskom novinaru Jovi Martinoviću, koga je prvostepeni sud osudio na zatvor zbog istraživačkog novinarstva, izjavila je danas u Briselu portparolka u EK Maja Kocijančič.

"Sloboda izražavanja je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije i takođe ključni elemenat procesa pregovora EU i Crna Gore o članstvu i u tom okviru novinari, jasno je, moraju imati slobodu u obavljanju svojih profesionalnih zadataka i bez straha od bilo kakvih posledica", naglasila je Maja Kocijančič.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara kako Evropska komisija u svetlu pregovora o članstvu EU i Crne Gore vidi odluku suda u Podgorici da crnogorskog novinara Jovu Martinovića zbog novinarskog posla osudi na godinu i po dana zatvora, što je osudila organizacija Reporteri bez granica.

"Evropska komisija je primila na znanje odluku prvostepenog suda da na zatvor osudi novinara Jovu Martinovića u Crnoj Gori zbog istraživačkog novinarstva", navela je Maja Kocijančič.

Ona je napomenula da EK "ne komentariše pravosudne odluke", ali da postoji i mogućnost obraćanja apelacionom sudu. "Očekujemo da će uslediti pošteno suđenje u skladu s međunarodnim i normama EU", dodala je.

Ona je navela i da je, šire govoreći, "sloboda izražavanja jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije i takođe ključni elemenat procesa pregovora EU i Crna Gore o članstvu" i da u tom okviru "novinari, jasno je, moraju imati slobodu u obavljanju svojih profesionalnih zadataka i bez straha od bilo kakvih posledica".

Viši sud u Podgorici osudio je 14. januara novinara Jova Martinovića na godinu i po zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu droge. On je osuđen zajedno sa Duškom Martinovićem, koji je priznao učešće u švercu i sa još nekoliko optuženih.

Novinar Jovo Martinović na suđenju je kazao da je sa Duškom Martinovićem, članom međunarodne kriminalne bande "Pink Panter" i ostalima imao samo službene kontakte jer je snimao dva dokumentarna filma.

On je tokom istrage više od godinu dana boravio u pritvoru, iako su međunarodne novinarske organizacije tražile da bude pušten da se brani sa slobode, navodeći da su mu ugrožena elementarna ljudska prava.

Martinović tvrdi da je osuđen ;zbog svoje političke nepodobnosti i da sud nije imao ni jedan jedini dokaz kojim bi potkrepio presudu i najavio je žalbu.

XS
SM
MD
LG