Dostupni linkovi

U Nemačkoj osuđen član militantne 'Islamske države' za genocid nad Jazidima


Iračanin koji se pridružio "Islamskoj državi" 2013. osuđen je u Nemačkoj na doživotni zatvor za genocid nad manjinom Jazidi.
Iračanin koji se pridružio "Islamskoj državi" 2013. osuđen je u Nemačkoj na doživotni zatvor za genocid nad manjinom Jazidi.

Nemački sud proglasio je 29-godišnjeg Iračanina koji se pridružio militantnoj takozvanoj Islamskoj državi (IS) krivim za genocid nad manjinom Jazidi i osudio ga na doživotni zatvor.

Taha Al-Jumailli je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovečnosti koji su rezultirali smrću, ratne zločine, pomaganje i podržavanje ratnih zločina i telesne povrede koje su rezultirale smrću nakon pridruživanja "Islamskoj državi" 2013. godine.

Ovo je prvi put da je izrečena presuda za genocid protiv pripadnika militantne grupe IS koja je zauzela velike delove Iraka i Sirije 2014. pre nego što je potisnuta kontraofanzivama koje podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Taha Al Džumaiji proglašen je krivim da je 2015. godine u Faludži u Iraku ostavio da umre od žeđi petogodišnju Jazidi devojčicu koju je sa majkom kupio kao roba, navodi se u optužnici.

U maju su specijalni istražitelji Ujedinjenih nacija izvestili da su prikupili "jasne i ubedljive dokaze" o genocidu od strane IS nad Jazidima.

Jazidi su manjinska zajednica iz severnog Iraka koja govori kurdski jezik. Njihova vera je stara 4.000 godina, ali je apsorbovala elemente islama i hrišćanstva. Žive u malim zajednicama na severozapadu Iraka, severozapadu Sirije i jugoistoku Turske.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, koja je preživela seksualno ropstvo "Islamske države", pozdravila je presudu.

"Ova presuda je pobeda za one koji su preživeli genocid, za one koji su preživeli seksualno nasilje i celu zajednicu Jazida", navela je Murad u saopštenju, zahvalivši Nemačkoj na "istorijskoj presudi".

XS
SM
MD
LG