Dostupni linkovi

Nobelova laureatkinja upozorava na porast nasilja i trgovine ljudima


Nadia Murad
Nadia Murad

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad je rekla da je pandemija izazvana korona virusom uticala na povećanje trgovine ženama i rodno nasilje, prenosi agencija Associated Press (AP).

Murad, 27-godišnja aktivistkinja koju su na seksualno ropstvo prisilili borci tzv. Islamske države u Iraku, je izjavila da su policijski sat, zatvaranja i restrikcije na putovanja koje nameću vlade kako usporile širenje virusa "imali neželjene posljedice na žene širom svijeta".

"Umjesto da smanji trgovinu ljudima i rodno nasilje, pandemija je povećala rizike iskorištavanja najslabijih", rekla je. "Brojne države bilježe porast nasilja u porodici od početka pandemije."

Murad kaže da su se tenzije u porodicama povećale zbog ograničenih uslova života, a nardebe da se ostane kod kuće "povećale su ilegalnu trgovinu ljudima i produbile je izvan vidokruga organa zakona".

"Malo je resursa namijenjenih prevenciji, spašavanju i rehabilitaciji", rekla je Murad. "Kao rezultat toga, zdravlje i sigurnost žena su ugroženi. Mnogim ženama je sada teško da dobiju pristup psihološkoj podršci i zdravstvenoj zaštiti."

Pripadnica iračke jezidske manjine, Murad je bila među hiljadama žena i djevojaka koje su militanti 'Islamske države' zarobili i prisilili u seksualno ropstvo 2014. Njenu majku i šestoro braće ubili su borci IDIL-a u Iraku. Postala je aktivistkinja u ime žena i djevojaka nakon bijega i pronalaska utočišta u Njemačkoj. Nobelovu nagradu za mir dobila je 2018. godine.

Murad je govorila u ponedjeljak na virtuelnom sastanku Ujedinjenih nacija pod nazivom "Zaključavanja i zaključani: Ustajanje protiv seksualnog nasilja i trgovine ljudima za vrijeme pandemije COVID-19". Sastanak je organizovala Nadiina inicijativa, neprofitna organizacija koju je osnovala 2018. godine i koja se zalaže za žrtve seksualnog nasilja s ciljem obnova zajednica u krizi, zajedno s UN Women i Uredom UN-a za drogu i kriminal (UNODC).

Murad, UNODC-ova ambasadorka dobre volje za žrtve trgovine ljudima, napomenula je da je u ponedjeljak 30. novembra Međunarodni dan braniteljica ljudskih prava i izrazila nadu da će skretanje pažnje na ovo pitanje "pojačati hitnu potrebu za borbu protiv rodnog nasilja i trgovine ljudima".

Phumzile Mlambo-Ngcuka, šefica UN Women, rekla je da su 72 posto žrtava trgovine ljudima globalno žene i djevojke, a 77 posto identifikovanih preživjelih žena zbog seksualnog iskorištavanja.

Pandemija COVID-19 gurnut će još 47 miliona žena i djevojaka u krajnje siromaštvo, navela je Mlambo-Ngcuka, "ali trgovcima ljudima cvjeta posao".

Jezidske porodice i dalje čekaju djecu koju je oteo IDIL
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG