Dostupni linkovi

Izricanje presude za državni udar
Izricanje presude za državni udar

Stejt department: Presuda u Crnoj Gori je pobjeda zakona

Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na 5 godina.

  • Cilj državnog udara bio "nasilno rušenje vlasti u Crnoj Gori, kako bi se spriječio njen ulazak u NATO", navodi se u presudi;
  • Svih 13 optuženih osoba proglašeni krivim;
  • Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić na osam godina;
  • Četvorici osuđenih sudilo se u odsustvu; Moskva je odbila izručenje dvojice svoja državljana, Šišmakova i Popova, a Srbija odbila izručenje Bogićevića i Ristića
17:09 9.5.2019.

URA: Montirani politički proces

Presuda Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, za Demokratsku Crnu Goru Alekse Bečića predstavlja pokazatelj da „sudovi ne odustaju od političkog pristupa u donošenju odluka i potvrdili su da princip nezavisnosti sudstva i sudija ne postoji“. U saopštenju Demokrata se navodi da „pravosudne institucije nisu uspjele da se otrgnu od partijskih direktiva i pristale su da budu mehanizam za aktivnosti usmjerene protiv opozicije".

Građanski pokret URA je saopštio da je „izricanje presude samo je još jednom potvrdilo da je cjelokupni krivični postupak takozvanog državnog udara u stvari samo montirani politički proces“.

16:58 9.5.2019.

Hant: Pokušaj Rusije da potkopaju evropsku demokratiju

"Krivi! Presuda za dva pripadnika ruske obavještajne službe za propali pokušaj državnog udara u Crnoj Gori je još jedan od primjera nečuvenih pokušaja Rusije da potkopaju evropsku demokratiju", napisao je britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant

"Rusija je divna zemlja i ima centralno mjestu u evropskoj civilizaciji... mora postojati bolji put", napisao je Hant.

16:31 9.5.2019.

Ambasada SAD: Istorijski dan za vladavinu prava

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici saopštila je da su nastojanja podrivanja demokratije neprihvatljiva. Komentarišući presude optuženima u slučaju pokušaja terorizma, američka ambasada je objavila da je to „istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori. To je važan korak naprijed u vladavini prava koji šalje jaku poruku da su nastojanja podrivanja demokratije neprihvatljiva”, istaknuto na Twitter nalogu Ambasade.

16:28 9.5.2019.

Demokratski front: Iza presude stoji Đukanović

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su ustvrdili da iza osuđujuće presude stoje politički motivi čelnika crnogorske države.

„Iza politički motivisane odluke stoje braća Milo (predsjednik Crne Gore) i Aco Đukanović, presudu je napisao je Zoran Pažin (ministar pravde), a presudu je pročitala osoba koja sebe naziva sudijom. Ovo je politički motivisana odluka koja ide u pravcu, ne samo političkog istrebljenja, nego i mogućih fizičkih likvidacija nas i članova naših porodica. Ukoliko se bude nekome od nas nešto desilo, za to će biti direktno odgovorni Milo i Aco Đukanović i članovi njihovih porodica“, rekao je Milan Knežević u završnom obraćanju novinarima.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG