Dostupni linkovi

Izricanje presude za državni udar
Izricanje presude za državni udar

Stejt department: Presuda u Crnoj Gori je pobjeda zakona

Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na 5 godina.

  • Cilj državnog udara bio "nasilno rušenje vlasti u Crnoj Gori, kako bi se spriječio njen ulazak u NATO", navodi se u presudi;
  • Svih 13 optuženih osoba proglašeni krivim;
  • Ruski državljani Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri opozicionog DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora, a penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić na osam godina;
  • Četvorici osuđenih sudilo se u odsustvu; Moskva je odbila izručenje dvojice svoja državljana, Šišmakova i Popova, a Srbija odbila izručenje Bogićevića i Ristića
16:02 9.5.2019.

Specijalno tužilaštvo se neće oglašavati

Odgovarajući na upit RSE iz Specijalnog državnog tužilaštva nam je nezvanično saopšteno, da se tokom dana tzužilaštvo neće oglašavati povodom izrečene prvostepene presude u slučaju poznatom kao ‘državni udar’. Ali je RSE potvrđeno da će SDT u petak održati pres konferenciju povodom jednog drugog slučaja, što će biti prilika da novinari postave pitanja tužiocima.

15:57 9.5.2019.

Knežević: Pozivam Dačića, ako je završio koncert u Budvi, da se izjasn​i

Lider Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je osuđen na pet godina zatvora, saopštio je na pres konferenciji da nije iznesen ni jedan dokaz protiv njih.

„Sudija Suzana Mugoša je šest sati čitala psihijatrijski izvještaj svjedoka saradnika Saše Sinđelića, ali nije iznijela ni jedan dokaz protiv Demokratskog fronta i pozivam je da saopšti jedan jedini dokaz koji imaju protiv Demokratskog fronta na osnovu kojeg su donijeli sramne, ali očekivane presude“, rekao je Knežević i uputio poziv ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću da se izjasni o presudi: „Pozivam Ivicu Dačića, ako je završio koncert u Budvi, da se izjasni o presudi srpskim državljanima i da saopšti da li je ovo presuda cijelom srpskom narodzu u Crnoj Gori“.

15:40 9.5.2019.

Mandić: Poziv Srbiji da prekine odnose sa Crnom Gorom

Lider opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je osuđen na pet godina zatvora prvostepenom presudom Višeg suda, pozvao je predsjendika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i institucijama u Crnoj Gori. Isti poziv je Mandić uputio i predsjedniku Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

​„Očekujemo od naših sunarodnika od srpskih političara solidarnost“, rekao je Mandić dodajući „ako im je srpstvo toliko važno i ako su Srbi kao što i mi jesmo“.

Mandić je crnogorsku vlast nazvao antisrpskom, da su presudu „pisali braća Đukanović“, a da je sudsko vijeće ustvari produžena ruka tužilaštva.

15:35 9.5.2019.

Guardian: Ostala otvorena pitanja

Očekuje se da se osuđeni političari žale na presudu, navodi britanski Guardian. "Posmatrači kažu da je suđenje koje je trajalo mjesecima ostavilo otvorena mnoga pitanja. Oružje koje su učesnici navodno planirali da koriste nije nikada pokazano na sudu. Prema presudi, desetine komada automatskog oružja i tri kovčega municije su bačeni u jezero u susjednoj zemlji", piše Guardian.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG