Dostupni linkovi

Počela preregistracija izbjeglih i raseljenih


Osim što će preregistracijom izbjeglih i raseljenih s prostora bivše Jugoslavije biti utvrđen tačan broj onih koji su zbog oružanih sukoba napustili svoja ognjišta, tim postupkom koji je počeo prije sedmicu znače se i tačan broj raseljenika koji žele da se vrate u svoje domove.

Prije početka preregistracije izbjeglih i raseljenih u Crnoj Gori se, prema podacima Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica, nalazilo preko 16 hiljada lica sa ovim statusom. Od 14. septembra kada je počela procedura preregistracije do danas se za preregistraciju javilo oko 1800 osoba koje imaju status raseljenika.

Prema riječima pomoćnika direktora Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Dragice Vučinić, preregistracijom treba da bude utvrđeno koje državljanstvo imaju raseljenici, njihovo imovno stanje u Crnoj Gori i njihovo opredjeljenje o tome da li žele da ostanu u Crnoj Gori ili da se vrate u zemlju porijekla:

"Do sada, pa od 2005. godine vratilo se oko 2500, organizovano preko Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica UNHCR-a i Danskog savjeta za izbjeglice. Što se tiče njihove zainteresovanosti i želje za provratak to ćemo znati na kraju jer je jedno od tih pitanja u sklopu je i to da li žele da se vrate ili žele da ostanu u Crnoj Gori, tako da ćemo odgovor na to pitanje da dobijemo na kraju preregistracije".

Komentarišući početak preregistracije izbjeglih i raseljenih Ganija Pajazitaj, predsjednik Udruženja raseljenih Roma, Egipćana i Aškalija, kaže da je u komisiji trebalo da se nađe neko iz te populacije izbjeglih, jer mnogi Romi i Egipćani ne razumiju pitanja iz upitnika:

"Niko od Roma niti od Egipćana nisu zaduženi da rade na registraciji što bi bilo najbolje rešenje i najbolje da se informiše narod jer većina njih ne zna ni pitanja".

Odgovarajući na pitanje da li su Romi Egipćani voljni da se vrate na Kosovo ili su za ostanak u Crnoj Gori Pajazitaj kaže da ogromna većina izbjeglih Roma i Egipćana želi da nastavi život u Crnoj Gori:

"Mi držimo sastanke sa članovima udruženja i postoji mali deo koji hoće da se vrati jer imaju mogućnosti da se vrate, ali za većinu nema povratka jer ne vide dobre uslove za život na Kosovu i hoće da se integrišu u Crnoj Gori ili, kako se ono kaže, u trećoj zemlji. Za treću zemlju je samo priča, ali većina želi crnogorsko državljanstvo, a ne da se dobije status stranca".

Preregistracijom će biti definisan i obim prava kosovskih raseljenika

Preregistracijom osim popisa biće konačno definisan obim prava za kosovske raseljenike u Crnoj Gori kojih na području Herceg Novog, Kotora i Budve ima oko dvije hiljade.

U Crnoj Gori do sredine narednog mjeseca traje preregistracija raseljenika sa Kosova što je uslov vizne liberalizacija. Cilj preregistracije je da se dobije tačan broj i ažuriraju podaci o raseljenim osobama sa Kosova, kako bi se konačno definisao njihov obim prava. Novak Čepurković iz Centra za registraciju raseljnih koji borave na području Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve:

"Očekivali smo veći odziv raseljenih i interno raseljenih lica koja borave na području opština Tivat, Herceg Novi, Kotor i Budva. Do sada smo anketirali 175 interno raseljenih lica i uzimajući da ovaj period od registracije traje od 14. septembra do 14. oktobra da se zaključiti da je odziv mali. Ako bi išli slijednom toga vjerovatno će se prijaviti, da će se registrovati nekih pedeset posto Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica iz Podgorice za područje ovih četiri opština".

U Crnoj Gori boravi oko 16 hiljada raseljenika sa Kosova i prema posljednjim anketama u svoje domove želi da se vrati njih 1300. Od toga je već oko 500 lica ušlo u proceduru. U četiri primorske opštine, Herceg Novom, Kotoru, Tivtu i Budvi ima oko 2000 raseljenika i nakon preregistracije moći će dobiti status stranca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori:

"Najviše raseljnih lica ima Budva, ukupno za sve četiri opštine nekih 2000 interno raseljenih lica koja su stekla osnov da bi se mogla preregistrovati. Vlada radi na izmjeni zakona o strancima gdje predviđa da raseljena lica iz bivših YU republika, onih kojima se potvrdi status, omogući i prevede ih pod kategoriju stranaca sa stalnim boravištem, opet lica koja imaju velika prava u Crnoj Gori, imaju sva prava sem biračkog prava".

Što će se dogoditi sa onima koji ne obave preregistraciju:

"Ta lica će biti brisana iz evidencije interno raseljenih lica i neće imati status, niti će moći koristiti način rješavanja daljeg boravka u Crnoj Gori koji je predviđen zakonima, a što se tiče Zakona o azilu, Zakona o strancima i Zakona o državljanstvu".

XS
SM
MD
LG