Dostupni linkovi

Učesnici u odbrani BiH pozvani da ne putuju u Srbiju


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković

Iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak 14. septembra preporučeno je svim državljanima BiH koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju.

"Upozorenje se izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci, niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH navodi da se upozorenje izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti, a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava.

U nedjelju 12. septembra na graničnom prijelazu Uvac između Srbije i Bosne i Hercegovine uhapšen je Edin Vranj, nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH i bivši čelnik Odjeljenja za organizovani kriminal BiH.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, donio u utorak 14. septembra donio je rješenje o određivanju pritvora od 30 dana za Edina Vranja, osumnjičenog za ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu.

Pritvor je određen nakon saslušanja Vranja zbog postojanja opasnosti od bjekstva, navodi se na web stranici Višeg suda u Beogradu.

XS
SM
MD
LG