Dostupni linkovi

Ima li odgovornosti ministra prosvjete za regionalni skandal?


Zbog prepisivanja planova tri člana radne grupe za fizičko vaspitanje podnijela su ostavke (ilustrativna fotografija)
Zbog prepisivanja planova tri člana radne grupe za fizičko vaspitanje podnijela su ostavke (ilustrativna fotografija)

U najpoznatiji slučaj prepisivanja u kome akteri nijesu đaci i studenti nego obrazovne institucije Crne Gore odosno, nastavni kadar Zavoda za školstvo koji je umjesto da izradi nacionalne planove i programe prepisao kurikulume od hrvatskih kolega, javno se uključio dio civilnog sektora i 186 intelektualaca.

Oni od premijera Duška Markovića traže da smijeni ministra prosvjete Damira Šehovića i tako učini iskorak ka uspostavljanju sistema odgovornosti.

„Naime, zbog svega do sad urađenog, smatramo da ovaj čovjek ne samo da nije dostojan ove funkcije, nego nije dostojan ni svog akademskog zvanja. Ne dozvolite da, kao što to obično biva, umjesto najodgovornijeg, a to je prvi čovjek jednog resora, odgovara neko na nižem mjestu. To neće biti prihvatljivo i time se neće promijeniti dosadašnja praksa nekažnjvosti najodgovornijih, a zbog njihovih grešaka, žrtvovanje nižih činovnika“, navodi se, između ostalog, u otvorenom pismu.

Prethodno je smjenu prvog čovjeka prosvjete Damira Šehovića tražio dio stručne i laičke javnosti ali i opozicione partije. Socijaldemokratska partija je navela da je „ovaj skandal regionalnih razmjera zbog kojega nam se smiju susjedi, proizvod nakaradno i neznaveno postavljene tzv. reforme obrazovanja sa kojom se mjesecima dičio ministar prosvjete. Zato je on glavni i odgovorni krivac koji mora dati ostavku ili biti razriješen“.

Uoči sjednice Vlade u četvrtak na kojoj, prema ranijem saopštenju, na premijerovom stolu treba da se nađe i „puna informacija“ Zavoda za školstvo šta se zapravo dogodilo sa nacionalnim planovima i programima, premijer Duško Marković je slučaj juče javno komentariso. On je kazao da reforma obrazovanja u Crnoj Gori ne može biti ugrožena zbog ovog slučaja i objasnio da će ako se utvrdi da se radilo o pukom prepisivanju neko snositi posljedice.

„Uporedna iskustva su nešto što se podrazumijeva kada se kreira određena politika ali naravno ne puko prepisivanje. Ako se desilo puko prepisivanje onda za to moraju uslijediti odgovarajuće konsekvence“, poručio je Marković.

Zbog prepisivanja planova, ili kako to oni objašnjavaju podudaranja djela planova sa kurikulumima hrvatskih kolega, tri člana radne grupe za fizičko vaspitanje podnijela su prije dva dana ostavke i najavila da će vratiti za taj posao dobijeni honorar od 100 do 300 eura.

Ako se desilo puko prepisivanje sljede konsekvence: Duško Marković
Ako se desilo puko prepisivanje sljede konsekvence: Duško Marković

Ali se postavlja pitanje da li će njihovim ostavkama Ministarstvo prosvjete, staviti tačku na ovaj slučaj? U odgovoru iz Ministarstva prosvete Radiju Slobodna Evropa je saopšteno:

„Vlada Crne Gore i Ministarstvo prosvjete se ovim pitanjem bave sa posebnom pažnjom, te je tražena cjelovita informacija od Zavoda za školstvo, kako bi se na osnovu tačnih informacija donijele odgovarajuće odluke. Cilj je da se sačuva kredibilitet sveobuhvatne reforme, započete usvajanjem izmjena osam sistemskih zakona iz oblasti obrazovanja“.

Od ministra prosvjete Damira Šehovića, čiju smjenu traži 23 NVO i 186 intelektualaca, RSE nije mogao dobiti komentar ni nedjelju dana od otkrivanja cijelog slučaja, niti odgovor na pitanje: da li će podnijeti ili ponuditi ostavku, jer Šehović nije odgovarao na pozive redakcije. Izostali su i odgovori iz PR službe Ministarstva uprkos uredno upućenom dopisu RSE.

U međuvremenu, ovim slučajem se bave i crnogorske pravosudne institucije potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

„Predmet je u fazi izviđaja, u toku kojeg se prikupljaju određena obavještenja, podaci i dokazi kao i odgovarajuća dokumentacija koji su potrebni za donošenje odluke“, kazala je portparolka Danka Ivanović-Đerić.

Prije nedjelju dana grupa hrvatskih stručnjaka koja je radila na tamošnjoj reformi obrazovanja javno je optužila crnogorski Zavod za školstvo da su za više predmeta prepisali djelove njihovih kurikuluma. U Hrvatskoj, krurikulumi nijesu zaživjeli u učionicama. Iz crnogorskog Zavoda su negirali prepisivanje i objasnili da „najviše preklapanja“ ima u planovima za fizičko i da je stvar „tehničke greške“ što hrvatski planovi nijesu navedeni kao izvor.

O svemu su razgovarali i ministri dvije zemlje i tom prilikom crnogorsko ministarstvo najavilo je da će ispitati cijeli slučaj, a crnogorski ministar je izrazio žaljenje. Da je cijeli slučaj potrebno „dobro ispitati“ poručio je tada i hrvatski premijer Andrej Plenković.

I dok dio crnogorske javnosti očekuje epilog, i zahtjeva da se smjeni ministar prosvjete Damir Šehović profesorica kjiževnosti Božena Jelušić za RSE obašnjava zašto ne bi smjelo da se dogodi da se sve završi ostavkama tri člana radne grupe. Ona izražava bojazan da će se kao i drugi veliki skandali razvodniti cijeli slučaj.

Slučaj prepisivanja je svojevrsna Pandorina kutija koja je sad otvorila sve grehove ili nedostatke u okviru našeg obrazovnog sistema. A prije svega pitanje akademske časti, o kome se već dugo govori. A ministar bi trebao sada da objasni zbog čega je žurba koja je do ovoga dovela morala da bude baš takva i zbog čega se da tako kažem ispolitizovalo ovo pitanje reforme“. pitala je Jelušić i objasnila da je u Crnoj Gori na sceni jedna vrsta simulacije obrazovanja.

„Paradigma je sada postavljena i za učenike. Gotovo da vi više ne možete čistog obraza ući u učionicu. Teško je objašnjavati zbog čega davati jedinicu kad profesori prepisuju. Ali vi to nemate samo na ovom nivou programa, vi to imate u akademskoj zajednici gdje je to još gore i opasnije, pa se ništa nije dogodilo. I zbog toga mi imamo jednu vrstu simulacije obrazovnog sistema. Mi se zaklinjemo u velike misli i velike planove. I mi planiramo društvo znanja ali za sad smo, izgleda, samo društvo prepisivanja“, smatra Jelušić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG