Dostupni linkovi

Prepirke o popisu nastavljene u Parlamentu BiH


Ilustrativna fotografija

Još neobjavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH ponovo su izazvali nesuglasice, ovaj put među poslanicima državnog parlamenta. Naime, SNSD je zatražio sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj bi se raspravljalo o popisu. Nakon burne rasprave hitna sjednica je još hitnije prekinuta.

Nakon skoro tri godine od popisa stanovništva u BiH, te pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice da se rezultati obznane, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić najavio je da će rezultati konačno biti objavljeni do 1. jula tekuće godine.

Uslijedile su optužbe i prepirke vladajućih struktura i to uglavnom oko nacionalnog pitanja, iako već godinama EUROSTAT obrazlaže da te podatke u analizama uopšte ne tretira.

SNSD koji se protivi objavi rezultata popisa zatražio je hitnu sjednicu državnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o Jedinstvenom program objave podataka iz popisa.

Poslanik iz SNSD-a Nikola Špirić kazao je kako je namjera bila da se prije objave prvo raspravi o rezultatima popisa.

Nikola Špirić
Nikola Špirić

‘’Da ne bude kao 1991.godine, pa negirali popis, a prihvatili rezultate. Mi smo po svemu specifični.Ja sam za to da razgovaramo. Ukoliko materijal treba pripremiti neka se pripremi, ali mora biti razgovora.’’

Poslanik Denis Bećirović kazao kako ne postoji saglasnost niti među političarima niti među poslanicima u vezi s informacijom o objavi rezultata popisa te da će iz tog razloga sjednica ličiti na "festival primitivizma".

"Ako se bude na ovakav način vodila sjednica uvjeren sam da će ona bit festival šovinizma, nacionalizma, primitivizma, uvreda i brojanja krvnih zrnaca", rekao je Bećirović te dodao kako niko nije dobio materijale za današnju sjednicu, te je besmisleno i njeno održavanje.

Nekoliko poslanika ustvrdilo je kako za sazivanje hitne sjednice nisu ispunjeni kriteriji ni hitnosti ni opravdanosti.

Poslanik Damir Bećirović iz Demokratske fronte je rekao:

‘’Ovo što sada radite nema nikakve svrhe. Sazvali ste sjednicu za koju ne postoji materijal. Doći će do svađa i problema bez ikakvog razloga, a još ne postoji ni opravdanost ni hitnost za ovu tačku dnevnog reda.’’

Šemsudin Mehmedović poslanik SDA ranije je izjavio kako je sazivanje hitne sjednice početak predizborne kampanje u BiH, zbog koje se stranke neće libiti ni važne odluke poput objave rezultata popisa dovesti u pitanje

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

"Danas će započeti jedna predizborna utrka, naročito stranaka iz RS koji se žele dodvoriti biračkom tijelu u tom bh. entitetu time ko će više od njih osporiti državu, ali i osporiti jedna cijeli narod, a to nije dobro za budućnost.", kazao je Mehmedović.

U raspravi koja je prethodila glasanju o dnevnom redu predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da je potrebno da Odluka o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, bude stavljena van snage jer je, po njegovom mišljenju, ona nametnuta.

Hitna sjednica je prekinuta, a poslanici zatražili od Vijeća ministara BiH da im u roku od 10 dana dostavi informaciju o odluci o objavi rezultata popisa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG