Dostupni linkovi

Direktor Eurostata: Rezultate popisa u BIH objaviti do 1. jula


 EUROSTAT direktor Peter Everares u posjeti BiH, Sarajevo, 26. maja 2016.
EUROSTAT direktor Peter Everares u posjeti BiH, Sarajevo, 26. maja 2016.

Direktor Eurostat-a Peter Everaers nakon sastanka sa predstavnicima statističkih agencija u BiH i ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem izjavio je da je program obrade podataka u skladu sa preporukama Međunarodne monitoring misije (IOM), javlja dopisnik RSE.

Everaers je istako da Eurostat ohrabruje sve sudionike u procesu kako bi se princip nezavisnosti proveo i kako bi se poštovao princip tajnosti podataka kroz preostali dio procesa.

"Adilu Osmanoviću, ministru civilnih poslova BiH, smo rekli da je neprihvatljivo curenje podataka. Bitno je držati podatke u tajnosti do objave. Naša ocjena će uslijediti nakon formalne objave rezultata popisa stanovništva. Što se tiče zakona o popisu i odredbe da se rezultati objave do 1. jula 2016. preporuka Međunarodne posmatračke misije je da pažljivo planiraju i definiraju naredne korake."

Everaers je rekao da bi prva publikacija rezultata mogla biti objavljena i prije 1. jula, te da je pravovremena objava od ključne važnosti, jer bi bilo kakav odgoda objave, ozbiljno naštetila kvaliteti podataka u smislu relevatnosti.

Međunarodna monitoring misija nastavit će pratiti cijeli proces.

Direktor Eurostat-a Peter Everaers je istakao da EU pridaje veliku važnost popisu kao instrumentu za provođenje ekonomskog i socijalnog planiranja, ali i osnovu za provođenje poljoprivrednog popisa i evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG