Dostupni linkovi

Preminuo haški osuđenik Mile Mrkšić


Mile Mrkšić
Mile Mrkšić

General Vojske Jugoslavije (VJ) Mile Mrkšić preminuo je u zatvorskoj bolnici u Portugalu gdje je nakon presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izdržavao 20 godina zatvora - zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubojstva najmanje 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčari u studenom 1991. godine.

U subotu je inače i potpredsjednik srbijanske vlade i šef nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić najavio kako će u ponedjeljak zatražiti hitno puštanje Mrkšića na privremenu slobodu i liječenje – iz humanitarnih razloga.

O Mrkšićevom kritičnom stanju medije je prošli mjesec izvijestila i njegova kći Marija, izjavivši da boluje od karcinoma pluća.

Mrkšić je u zatvor stigao 2012.godine nakon što je i drugostupanjskom presudom potvrđeno da je bio zapovjedno odgovoran za sudbinu ubijenih zatočenika nakon zauzimanja hrvatskog grada Vukovara od strane srpskih snaga predvođenih Jugoslavenskom narodnom armijom (JNA).

Prošle godine je spomenut i tijekom rasprave hrvatskog i srbijanskog pravnog time u vezi međusobne tužbe za genocid na Međunarodnom sudu pravde (ICJ, također u Haagu).

„Sudsko vijeće je našlo da je pukovnik (JNA, Mile) Mrkšić samostalno odlučio predati zarobljenike, bez ikakve ranije konzultacije s vlastima u Beogradu.“, individualizirao je krivnju za zločin na Ovčari član srbijanskog pravnog tima.

U haškom suđenju Mrkšić je kao prvooptuženi i najviše rangirani oficir JNA – zapovjednik Prve motorizirane gardijske brigade JNA – osuđen na 20 godina zatvora, drugom okrivljenom Veselinu Šljivančaninu izrečena je blaga kazna od 5 godina, dok je trećeokrivljeni Miroslav Radić oslobođen krivnje.

Karijeru završio nakon „Oluje“

Nakon zauzimanja Vukovara Mrkšić je unaprijeđen iz pukovnika u čin generala, a vlast iz Beograda ga je ponovno aktivirala na pobunjenom području Hrvatske (tzv.Krajini) tek 1995.godine – neposredno pred akciju Hrvatske vojske (HV) „Oluja“, kojom će se povratiti zauzeta područja Knina i okolice.

Nakon Oluje Mrkšić je umirovljen, a u Haag je dobrovoljno otišao 2002.godine.

Osim svog suđenja gdje je bio u svojstvu optuženog, Mrkšić se 2009.godine pojavio i na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Tada je tvrdio da je HV propagandom u ime njegovih snaga izdavala srpskim civilima uputstva o odlasku iz Krajine, koju je prema njegovom mišljenju – neselektivno granatirala. Kao i da su srpske snage iz tzv.Krajine imale samo plan za evakuaciju civila iz ratnih zona, a ne preko granice.

Tijekom svjedočenja je branio sebe i u vezi optužbi za malverzacije, odnosno da nije uzeo novac namijenjen za vojnu opremu krajinskih snaga, tvrdeći da je nakon puštanja iz kućnog pritvora u Srbiji – morao raditi na zelenoj tržnici „kako bi preživio“.

VIDEO LINK: Presuda drugostupanjskog vijeća

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG