Dostupni linkovi

Ljajić: Tražiću puštanje Mrkšića na lečenje u Srbiju


Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će u ponedeljak zatražiti hitno puštanje Mile Mrkšića, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, na lečenje u Srbiju.

"Razgovarao sam s Mrkšićevom suprugom i ambasadorom Srbije u Portugalu. On je ozbiljno bolestan i u ponedeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na lečenje u Srbiju", rekao je Ljajić Tanjugu.

Mrkšićeva kćerka Marija je u pismu medijima navela da se on od 22. jula nalazi u zatvorskoj bolnici, da su astma i fizička iscrpljenost razlozi za njegovu hospitalizaciju, a da je u bolnici ustanovljeno da boluje od karcinoma pluća.

Ona tvrdi da joj se otac nalazi u vidno zapuštenom zdravstvenom stanju, da su joj lečnici potvrdili da je stanje kritično i svakog trena može umreti.

Mrkšićeva kćerka navodi da je od merodavnih ministarstava i Suda u Hagu tražila njegovo privremeno puštanje na lečenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da do sada nije dobila odgovor na taj zahtev.

Mrkšić se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) koji je Mrkšića osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine.

XS
SM
MD
LG