Dostupni linkovi

Preminuo slovački diplomata Eduard Kukan


Eduard Kukan
Eduard Kukan

Eduard Kukan, bivši ministar vanjskih poslova Slovačke i zastupnik u Evropskom parlamentu, preminuo je u 83. godini.

Na Twitter profilu brojni predstavnici ambasada, visoki zvaničnici i predsjednici država opraštaju se od Eduarda Kukana. Njegov zvanični profil na Twitteru je također ugašen.

Vijest je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Slovačke, navodeći: "Njegove ključne odluke omogućile su naše pristupanje u Evropsku uniju i NATO-u. Bez njega bi priča o Slovačkoj mogla biti značajno drugačija".

Kukan je bio šef diplomatije svoje zemlje od 1998. do 2006. godine. Na predsjedničkim izborima 2004. zauzeo je treće mjesto.

Bio je zastupnik Evropskog parlamenta od 2009. do 2019. godine.

Obavljao je i funkciju specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo, na koju ga je imenovao tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan.

Bio je i jedan od posrednika Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji i član grupe "Prijatelji Srbije". U jednom od posljednjih intervjua za Radio Slobodna Evropa je 2016. godine dao punu podršku evropskim integracijama.

Kukan za RSE: Slovačka za pun zamah evrointegracija Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Bio je jedan od kritičara vlasti Republike Srpske (RS). Kao predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan još 2010. godine upozoravao je na opasnost od odluka vlasti RS i tadašnjeg premijera Milorada Dodika, koji je najvljivao referendum o otcjepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

"Mogućnosti da se Republika Srpska odvoji, nema. Međunarodna zajednica mnogo jedinstvenijim stavom mora pokazati da ovakve stavove neće tolerisati", poručio je tada Kukan za Radio Slobodna Evropa.

Na vijest o smrti Eduarda Kukana, Ambasada SAD u Slovačkoj objavila je na svom Twitter profilu telegram sućuti. Istakli su kako je bio veliki državnik čija je posvećenost vrijednostima demokratije i slobode ojačala partnerstvo između SAD i Slovačke.

Eduard Kukan

XS
SM
MD
LG