Dostupni linkovi

Preminula novinarka Gordana Suša


Gordana Suša
Gordana Suša

Novinarka Gordana Suša preminula je 22. juna posle duge i teške bolesti u 75. godini života.

Gordana Suša rođena je 1946. godine u Beogradu.

Novinarstvom se bavila od 1970. godine. Radila je u Radio Beogradu, Televiziji Beograd, YUTEL-u, VIN produkciji, na poslovima od reporterskih do uredničkih.

Pisala je za Našu Borbu, sarajevsko Oslobođenje i druge medije u regionu.

Kada joj je režim Slobodana Miloševića devedesetih godina ograničio novinarske slobode, Gordana Suša je otišla sa beogradske televizije i priključila se novinarima YUTEL-a koji su se protivili ratnoj politici.

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine, YUTEL prestaje sa radom, a Suša počinje da radi u listu Borba.

Nakon šte je Miloševićev režim oduzeo uređivačku nezavisnost Borbi, veći deo članova redakcije je pokrenuo sopstvene novine pod nazivom Naša borba. Suša se pridružila grupi i pisala za list sve do oktobra 1998. godine, kada ga je Vlada ugasila drakonskim kaznama donesenim prema kontroverznom Zakonu o informisanju.

Od 1999. do 2002. bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Pokrenula je produkcijsku kuću ViN (Video nedeljnik) koja je proizvodila televizijsku emisiju koja se tokom godina emitovala na različitim stanicama.

Od maja do novembra 2004. godine Suša je obavljala funkciju glavne i odgovorne urednice Informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS).

Od 2010. do 2016. bila je članica Republičke radiodifuzne agencije, koja je kasnije preimenovana u Regulatorno telo za elektronske medije.

Pisala je kolumnu za list Blic, a potom i za dnevnik Danas.

Bila je dosledna kritičarka nacionalističke ideologije. Zajedno sa više od 80 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije potpisala je 2019. godine apel upućen međunarodnoj javnosti povodom nacionalističkih napada iz Srbije koji su počeli nakon što je crnogorski parlament usvojio Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG