Dostupni linkovi

Suša: Mediji odraz Vučićeve Srbije, novinari se moraju odbraniti


Text of serbian tabloid Informer where activists and journalists are called traitors
Text of serbian tabloid Informer where activists and journalists are called traitors

Beogradska novinarka Gordana Suša za “Zašto?” objašnjava stanje u medijima i položaj novinara u Srbiji u kojoj su napadi na pripadnike sedme sile u porastu treću godinu zaredom.

  • Monolog

Pošto je (premijer Srbije Aleksandar) Vučić ne samo premijer nego i glavni urednik svega i svačega u Srbiji, a naročito medija, to se belodano svakog dana vidi kada izađe na nekom mediju. On bira i prostor i novinare i voditelje i dužinu trajanja i pomera programske šeme i ko će sa njim voditi razgovor, i to isključivo samo sa njim, jer je dijaloška forma ukinuta na elektronskim medijima, pa čak i na javnom servisu.

  • Ljaga

Tako da je jučerašnji incident došao nakon poziva Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO) da Vučić otvori skup što je izazvalo zaista ogorčenost velikog broja novinara koji su česta meta Vučićeve TV Bastilje, jer on je napravio od Pinka svoju TV Bastilju a od Informera svoj tabloidni i propagandni bilten. Oni svakog dana, ali na najgroznije moguće načine, bacaju ljagu na najuglednije ljude u ovoj zemlji.

  • Gorostas

Vučić hoće da bude sam i rezultat ovog najnovijeg istraživanja, po kome tri petine građana žele autoritarnu vlast, dakle žele čvrstu ruku, je poguban. To je posledica politike koju Vučić vodi već četiri godine i za te četiri godine izrastao je u gorostasa koji vlada svim i svačim i sve je pod nejegovom kontrolom. Kakvo prava, kakva pravna država, kakva ljudska prava, šta je legalno i šta nije?

  • Haos i konfuzija

Kad je riječ o medijima, mediji su samo ogledalo društva. U početku je kao floskula važila ona da četiri S čine okvir – skandal, senzacija, smrt (politička ili stvarna) i u novije vrijeme i strah sejanjem mržnje. Pričom o državnim udarima, špijunima i stranim plaćenicima stalno se dovodi društvo u neku vrstu haosa i konfuzije i svi se obraćaju Vučiću kao Bogu jer on je taj koji donosi sve odluke. Zato mnoge stvari u ovoj zemlji ne štimaju.

  • Unazad

I zato nije slučajno što je u Skupštini sprečena rasprava o izveštaju Evropske komisije o napretku i o situaciji o medijima jer tu sa pokazuje ne samo da nema napretka nego idemo nazad.

  • Odbrana

Ja prosto mislim da dok se malo više ne angažuju novinarska udruženja i dok se ceh ne ujedini da odbrani profesiju ovako stanje će i dalje vladati.

Ali mislim da ništa nije večno i jednom će se i desiti kao što su sada neki napustili skup. Jednom će se verovatno desiti da i svi drugi to urade bez obzira da li im se on sviđao ili ne ako žele da odbrane profesiju.

XS
SM
MD
LG