Dostupni linkovi

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije dolaze u Kijev


Češki premijer Petr Fijala poručio da je cilj posjete podrška ukrajinskoj slobodi i nezavisnosti

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije - Mateuš Moravijecki, Petr Fijala i Janez Janša - tokom 15. marta putuju u Kijev, glavni grad Ukrajine kako bi se sastali sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Posjetu je potvrdila poljska vlada, koja je rekla da je svrha putovanja "potvrda nedvosmislene podrške cijele Evropske unije suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine".

"Cilj ove posjete je i predstavljanje širokog paketa podrške Ukrajini i Ukrajincima," rekao je on.

Češki premijer je na Tviteru dodao da je zvanična posjeta organizovana u dogovoru sa Šarlom Mišelom, predsjednikom Savjea Evrope, i Ursulom fon der Lejen, predsjednicom Evropske komisije, te da je njen cilj pokazivanje nedvosmislene podrške ukrajinskoj slobodi i nezavisnosti.

Lideri vlada ovih zemalja, članica Evropske unije (EU) i NATO saveza, stižu u Kijev dok ruske snage granatiraju vanjska područja grada.

Dvije osobe su poginule u vazdušnom napadu koji je pogodio stambenu zgradu u Kijevu, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

Spašeno je još 35 ljudi.

Gradska državna uprava Kijeva je saopštila da su u sinoćnjim napadima pogođene tri stambene zgrade, jedna kuća i dio stanice metroa.

Od večeras, 15. marta do četvrtka ujutro, 17. marta u ovom gradu će biti uveden policijski čas, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

XS
SM
MD
LG