Dostupni linkovi

Skoro 100 djece ubijeno tokom ruske invazije na Ukrajinu


Područje oko granatiranog porodilišta i dječije bolnice u Mariupolju, Ukrajina, 9. mart 2022.
Područje oko granatiranog porodilišta i dječije bolnice u Mariupolju, Ukrajina, 9. mart 2022.

Oko 97 djece je ubijeno a više od 100 je povrijeđeno tokom ruske invazije na Ukrajinu, saopšteno je iz kancelarije ukrajinskog glavnog tužioca.

"Kao rezultat oružane agresije Ruske Federacije, prema podacima od jutra 15. marta, oko 97 djece je ubijeno a više od 100 je povrijeđeno. Većina žrtava je iz regija Kijeva, Harkiva, Donjecka, Černjihiva, Sumija, Kersona, Mikolajiva i Žitomira. Svaki dan bar petoro djece umire pod granatama", navedeno je iz kancelarije u objavi postavljenoj na zvaničnom Telegram kanalu.

Navodi se da je više od 400 obrazovnih institucija oštećeno u bombardovanju i granatiranju, a da je 59 u potpunosti uništeno.

Prema saopštenju, najviše štete je naneseno u oblasti Donjecka, gdje je pogođeno 119 objekata, a u Harkivu ih je pogođeno 50.

"Oko 11 zdravstvenih ustanova, tri centra za rehabilitaciju, uključujući one za djecu sa posebnim potrebama, su bili na udaru granata", kažu iz kancelarije.

Dodaje se da ove brojke nisu konačne, s obzirom na nemogućnost istraživanja mjesta gdje se granatiranje odvijalo, a gdje "agresorska zemlja vrši neprijateljske aktivnosti u privremeno okupiranim teritorijama".

Kako prenosi AP, na hiljade vojnika i civila je nastradalo od početka rata u Ukrajini, 24. februara. Više od 2,8 miliona ljudi je bilo prisiljeno da napusti svoje domove.

Izvor: Interfax, AP

XS
SM
MD
LG