Dostupni linkovi

Premijeri na Starom mostu: Okretanje leđa podjelama


Bacanje cvijeća u Neretvu, te prisustvo po jednom skoku na noge i na glavu od strane članova mostarskog Kluba skakača u vodu “Mostari” bilo je dio manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”
Bacanje cvijeća u Neretvu, te prisustvo po jednom skoku na noge i na glavu od strane članova mostarskog Kluba skakača u vodu “Mostari” bilo je dio manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”

Premijeri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i Makedonije, Denis Zvizdić, Duško Marković, Alexis Tsipras i Zoran Zaev simbolično su u ponedjeljak uveče 23. jula u Mostaru spustili cvijeće u Neretvu sa vrha Starog mosta – simbola tog grada.

Bacanje cvijeća u Neretvu, te prisustvo po jednom skoku na noge i na glavu od strane članova mostarskog Kluba skakača u vodu “Mostari” bilo je dio manifestacije “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, kojeg predvodi bivši mostarski gradonačelnik Safet Oručević.

To je dio obilježavanja 14 godina od završetka međunarodnog i multietničkog projekta obnove Starog mosta, kojeg su snage Hrvatskog vijeća obrane srušile 9. novembra 1993. godine. Tom prilikom su Duško Marković i Alexis Tsipras potpisali “Mostarsku povelju mira”, na koju su prethodnih godina svoje potpise već stavili Denis Zvizdić i Zoran Zaev.

“Poruka, koju šaljemo prisustvom na ovoj veličanstvenoj manifestaciji, koja slavi mir je jaka: mi promovišemo kako jedan lider može, treba i mora se izdignuti iznad predrasuda i sam postati most, povezujući se sa drugim liderima, koji misle dobro svojim građanima”, rekao je na pres-konferenciji u starom gradskom jezgru Mostara, premijer Makedonije, Zoran Zaev. On je rekao da su lideri “okrenuli leđa onome što nas dijeli i uhvatili smo se onoga što nas povezuje”.

“Ono što nas povezuje je potreba za stabilnošću, sigurnošću i bezbjednošću, a time i ekonomske pogodnosti za naše građane i za naše zemlje”, rekao je Zaev, podsjetivši da Makedonija danas ima poziv za početak pretpristupnih pregovora sa NATO-om, te datum za početak pregovora za članstvo u EU, što je, kako je kazao “važan primjer kako kroz saradnju, međusobnu povezanost i poštovanje se može postići uspjeh za samo godinu dana”.

“Stojeći kraj Starog mosta prije neki trenutak, u ovom divnom gradu, čiju četrnaestu godišnjicu obnove danas obilježavamo, ne mogu da izbjegnem pomiješana osjećanja tereta prošlosti i svijesti o ljudskoj patnji i izdržljivosti, ali istovremeno i nade i vjere u budućnost”, rekao je premijer Crne Gore Duško Marković, dodajući kako je Zapadni Balkan prešao dug put i da je napredak “nesporan u odnosu na onaj dan, prije 25 godina, kada je skoro pet vijekova stari Most srušen u trenu”.

“Sada je on ponovo i prije svega simbol obnove i spajanja”, naglasio je premijer Crne Gore, ističući kako je Zapadnom Balkanu mjesto u Evropi, ne samo geografski, već i civilizacijski vrijednosno. “Vrijeme je da taj put učinimo nepovratnim”, rekao je Marković.

“Naše večerašnje druženje predstavlja poruku mira, stabilnosti, regionalne i dobrosusjedske saradnje, međusobnog respekta, uvažavanja i poštivanja”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, dodajući da su to poruke koje trebaju regionu.

Premijer Alexis Tsipras nije prisustvovao pres-konferenciji, pošto je odmah nakon ceremonije na Starom mostu napustio Mostar i BiH, zbog – kako je objašnjeno – velikog požara koji bjesni u blizini Atine i koji se približio stambenim objektima.

U drugom dijelu manifestacije, organizatori – Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara – najavili su uručivanje ovogodišnjih nagrada “Mostar Peace Connection” “istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i saradnje među ljudima”. Radi se o zatvorenom dijelu manifestacije za medije, a najavljeno je da će tokom večeri organizator osigurati foto i video materijale, kao i zvanično saopćenje, u kojem se očekuju imena ličnosti koja su ovogodišnji dobitnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG