Dostupni linkovi

Sveopšti bankrot razlog protesta u Podgorici


Konferencija na kojoj su najavljeni protesti u Podgorici
Konferencija na kojoj su najavljeni protesti u Podgorici
Poskupljenje električne energije mora biti poništeno, a članovi Regulatorne agencije za energetiku, koji su ga odobrili, moraju podnijeti ostavke. Ovako glase zahtjevi Unije slobodnih sindikata, NVO MANS i Studentske unije koji su za subotu u 12 sati zakazali javno okupljanje u znak protesta zbog povećanja cijene struje ali i zbog uopšte, ugroženog materijalnog položaja gradjana Crne Gore.

O razlozima za protest, danas je govorio predsjednik glavnog odbora Unije slobodnih sindikata Janko Vučinić koji nije ostavio prostor za nedoumicu.

"Razlog je što je došlo do sveopšteg bankrota: bankrota familija, bankrota preduzeća, bankrota ustanova, bankrota fabrika, bankrota države. Razlozi su i: KAP, Željezara i ova korupcija u Telekom-u. Razlozi su i Zavale i Avale, kamioni, milioni, satovi...", istakao je Vučinić.

Nabrajanjem se bavila i direktorka NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vanja Ćalović koja je rekla da će skup biti dobra prilika i za Vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić da vidi koliko građana od nje očekuje da počne da radi svoj posao, odnosno, da počne da traga za nezakonitostima u Elektroprivredi, Telekomu, podgoričkom Kombinatu aluminijuma, nikšićkoj Željezari i mnogim drugim firmama, ali prije svega, kako je istakla, u Vladi Crne Gore.

Ćalović se, pozivajući građane na protest u subotu, osvrnula i na današnji radni dan premijera Igora Lukšića koji u Tivtu postavlja kamen temeljac za budući hotel u marini za mega-jahte Porto Montenegro kanadskog milijardera globalnog formata Pitera Manka.

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
"Prosto ne mogu da vjerujem da nakon izjave premijera Lukšića da mi treba da se snađemo, on danas ide da po ko zna koji put otvara investiciju koju su, ne znam već koliko puta najavljivali, umjesto da je danas u Vladi i razmišlja kako da nas građane zaštiti i omogući nam da plaćamo struju bez korupcije. Gospodin Lukšić, na taj način, simbolično pokazuje da će on umjesto da radi na rješavanju ovoga problema otići da promoviše još jednog od tajkuna", rekla je Ćalovićeva.

Električna energija je, shodno prethodnoj odluci Regulatorne agencije, a na zahtjev Elektroprivrede, skuplja od prvog dana nove godine, a cijene naftnih derivata se od prije tri dana nalaze na rekordnim visinama pa je benzin na crnogorskim pumpama sada najskuplji u regionu.

Litar eurosupera 95 košta 1,38 eura, dok je eurosuper 98 otišao na čak 1,41 euro i to će, strahuje se, zajedno sa poskupljenjem električne energije od skoro sedam odsto izazvati novi talas poskupljenja i udar na već srozan životni standard građana Crne Gore.

Organizatori protesta žele da spriječe dalje urušavanje životnog standarda ali se Uniji slobodnih sindikata na subotnjem okupljanju neće pridružiti kolege iz konkurentskog Saveza sindikata koji je više puta javno kritikovan zbog inertnosti i bliskosti sa Vladom.

Međutim, protestu protiv poskupljenja će se pridružiti opozicioni političari za koje se očekuje da će poštovati zahtjev organizatora da se ne smiju isticati: vjerski, partijski i drugi simboli, odnosno, da jedina "zastava" treba da bude - račun za struju.

"Strujomjeri svih nacionalnosti ujedinite se”, poručuju iz Nove srpske demokratije, a u Pokretu za promjene kažu: "Građanski bunt nam je neophodan! To može biti jedan od ključnih pokretača za promjenu aktuelnog stanja".

Poslanik najjače opozicione Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović poziva pristalice SNP-a da sjutra dodju na protest.

"Vlastima treba ukazati da je neprihvatljivo i nedopustivo da se jedan mali broj pojedinaca nezakonito enormno obogati otimajući od onog što su građani stvarali", kazao je.

Govoreći o potencijalima i mogućim rezultatima subotnjeg, po mnogo čemu specifičnog protesta, analitičar CEDEM-a Miloš Bešić ukazuje na činjenicu da je akciju preduzela koalicija koju čine organizacije sa različitim interesima: Unija slobodnih sindikata je primarno orijentisana na zaštitu ugroženih i obespravljenih radnika, MANS na brigu za pravnu državu, a studenti za budućnost.

"Ovakvo jedinstvo, podržano masovnim protestom će poslati snažnu političku poruku", kaže Bešić.

"Kad se ove tri strane ujedine, ukoliko protest bude masovan, a sva je prilika da hoće, onda imate vrlo, vrlo snažnu političku poruku kako vlasti u Crnoj Gori, tako i svim ostalim političkim akterima ali i cjelokupnom crnogorskom društvu, koja vrlo vjerovatno u nekom drugačijem obliku može da inicira i neke druge aktere koji će se približiti tom frontu što bi moglo da ga dodatno značajno ojača. Svako jačanje tog fronta jača ukupne demoratske kapacitete Crne Gore i mislim da svako dobronamjeran, s obzirom na prirodu ciljeva ovog protesta koji nije opoziciono-politički već legitimno-politički, mislim da je širenje i jačanje ovog fronta veoma dobro za jačanje ukupnog procesa demokratizacije Crne Gore i konačno i za eventualnu radikalnu i vrlo objektivnu kritiku aktuelnih političkih aktera. Kako u odnosu na vlasti, tako i u odnosu na opoziciju", zaključuje Bešić.
XS
SM
MD
LG