Dostupni linkovi

Premijer poslanicima: Crna Gora nije na ivici bankrotstva


Premijerski sat, Parlament, 20. mart 2013.
Premijerski sat, Parlament, 20. mart 2013.
Tokom premijerskog sata, na kom je predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović prvi put u ovom mandatu odgovarao na pitanja parlamentaraca, ključne teme u uglavnom su bile ekonomske, a u foksu je bio podgoričkki Kombinat aluminijuma.

"Zašto sprečavate nadležne državne organe da rade svoj posao", pitao je premijera funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je Đukanovića i njegov kabinet optužio da su doveli do sloma crnogorske ekonomije, a podgorički Kombinat aluminijuma pretvorili u prezaduženu ruinu.

"Prihvatite posljedice vaših odluka i kao Vlada se odgovorno odnesite prema ovom pitanju, utvrđujući konkretnu odgovornost ko je kriv što se Kombinat 2005. godine sa 220 miliona duga privatizovao, a sada treba platiti 51 milion da bi se preuzelo 300 miliona duga. I da Kombinat ponovo bude u državnom vlasništvu? Ja mislim da za svakog normalnog, svakog građanina Crne Gore bilo bi pravo da pita - pa čekajte ljudi, kako se ova politika vodila? Šta je ova Vlada radila? Čije su ovo odluke, ko stoji iza ovoga? Ili možda mislite da je dovoljno, kao i u prethodnom odgovoru, da se izađe i da se počne sa slaganjem šarenih slika tipa izgradićemo auto put povući ćemo kabal prema Italiji, izgradićemo nova energetska postrojenja i tako iz godine u godinu. A ono što ste naslijedili od vaših predaka, ono što ste naslijedili od prethodnih generacija, to ste već skrckali, potrošili, podijelili ili iznijeli negdje van zemlje", naveo je Mandić.

Iako svjestan kratkoće strogo ograničenog vremena, premijer Đukanović je, odgovarajući na Mandićevo pitanje govorio o istorijatu KAP-a i njegove privatizacije tako da je konkretan odgovor zapravo izostao.

Nakon Mandićevog komentara, premijer je bio konkretniji pa je prije svega odbacio optužbe da je KAP prodat ispod cijene:

"Odbacio bih vašu ocjenu da je Crna Gora zbog KAP-a na ivici bankrotstva. Crna Gora nije na ivici bankrotstva i može bez problema da ponese ovaj teret, da obezbijedi da KAP bude profitabilnog preduzeće i da zaštitimo mnogo kvalitetnije nego što je do sada bio zaštićen proizvođač električne energije u Crnoj Gori. Naše je uvjerenje da i KAP i EPCG nakon ove operacije mogu biti profitabilni, a na vama je da procijenite da li ćete tom predlogu dati podršku. Dozvolite da kratko odgovorim na jednu vašu tešku konstataciju. Rekli ste da je riječ o privatizaciji koja je obezbijedila, pretpostavljam meni i Vladi, da uz pomoć tajkuna opljačkamo KAP prodajući ga za mizernu cijenu. Nije riječ ni o kakvoj pljački, ni o kakvoj korupciji. Razumijem vašu potrebu da iz političkih razloga to govorite ali zbog vjerodostojnosti važno je ovo ponoviti", rekao je premijer.

Nakon osam godina upravljanja KAP-om, Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske je, uz punu asistenciju Vlade, dovela ovo preduzeće u ćorsokak.

Ukupni dugovi su oko 350 miliona eura. Pedesetak miliona se duguje samo Elektroprivredi, a gradjani moraju da otplaćuju 170 miliona eura za kredite koje su uz garanciju Vlade podigli Rusi, a koji se ne otplaćuju. Prije godinu dana, parlament je naložio Vladi da raskine ugovor sa Rusima, ali umjesto toga, Vlada prihvata njihov prijedlog koji podrazumijeva nastavak saradnje sa Deripaskinom kompanijom čiju bi cijenu i dalje plaćali građani.

Tome se, pored većine opozicije, protivi manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska stranka ali, premijer je, tokom obraćanja javnosti povodom prvih sto dana Vlade, podsjetivši da su Rusi ponudili da odmah i besplatno na Vladu prenesu 29,3 odsto akcija koje imaju u fabrici, rekao da je to za njega završena stvar, odnosno, da primjena tog rješenja više ne zavisi od Vlade.

"Od 120 miliona eura koliko KAP duguje ruskoj VTB banci i Deripaskinim kompanijama", rekao je Đukanović, Rusi bi i dalje potraživali 40 miliona eura, dok bi preostalih 80 miliona, navodno, otpisali ukoliko KAP iznos od 40 miliona eura uplati odmah. Premijer je dodao i da je sastavni dio tog predloga plaćanje struje koju je KAP potrošio u prethodnom periodu.

U međuvremenu je to pitanje razmatrao i skupštinski Odbor za ekonomiju ali je, na insistiranje opozicione Socijalističke narodne partije, za koju se u javnosti već špekuliše da će po ovom pitanju Đukanovićevoj DPS-u obezbijediti većinu, odloženo.

Inače pored KAP-a, premijer je, zahvaljujući pitanju šefa poslaničkog kluba njegove DPS-a imao priliku da po ko zna koji put ponovi priču o aktivnostima Vlade na stabilizaciji javnih finansija, koje su se uglavnom svele na povećanje poreza na sve plate veće od prosječnih i mnoštvu najava predstojećih aktivnosti, medju kojima je i najava početka gradnje autoputa Bar-Boljare za drugu plovoinu godinje.
XS
SM
MD
LG