Dostupni linkovi

Slučaj KAP: Šta se krije iza prijedloga o referendumu


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
"Razmjena vatre" unutar vladajuće koalicije, na temu budućnosti najproblematičnijeg preduzeća u Crnoj Gori, dobila je nastavak u obliku nove opcije koju je "na sto" u srijedu stavio predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predloživši da konačnu odluku o podgoričkom Kombinatu aluminijuma donesu građani na referendumu.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je optužio ministra ekonomije Vladimira Kavarića da nije ispunio nijedan zahtjev Skupštine, odnosno, da je došao u parlament sa prijedlogom Centralnoevropske kompanije koja upravlja podgoričkim Kombinatom aluminijuma, i tako stao iza opcije koju predlaže firma ruskog oligarha Olega Deripaske.

"Mi imamo, što bi narod rekao – naopaku rabotu. Ministar dolazi pred parlament da zastupa i izvršava odluke investitora koji je nanio teške ekonomske štete Crnoj Gori, a sada je već vrijeme da govorimo o udaru na elementarno dostojanstvo Crne Gore. Ako politički subjekti u parlamentu nijesu sposobni da to urade, a tvrdim da mogu biti, da jesu i ja u to hoću da vjerujem, onda je logično da o tom pitanju odlučuju građani na referendumu", rekao je Krivokapić.

Zbog neizvršavanja skupštinskih zaključaka, prema kojima je Vlada trebalo da preuzme akcije od Rusa, postavi nov menadžment i naruči nezavisnu studiju o održivosti KAP-a, Krivokapić isključivo atakuje na ministra ekonomije.

Međutim, iako nije direktno prozvan, na optužbe iz manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, a na račun ministra iz redova dominantne Demokratske partije socijalista, tokom javnog nastupa u srijedu se oglasio i sam premijer i lider DPS-a Milo Đukanović koji nije ostavio prostor za dilemu:

"Najkomplikovaniji zadatak i dalje nam je industrija aluminijuma ali ono što bih želio da podijelim sa vama je da smo u Vladi nakon dugo, dugo razmatranja došli do jednog održivog modela. Taj model smo već prezentirali sa manje ili više uspješnosti pred partnerima koji bi trebalo da ga podrže, ali sa nesmanjenom odlučnošću Vlade da iza njega stojimo i da ga nudimo kao realnu razvojnu šansu Crne Gore", poručio je Đukanović.

Neodlučni SDP

Predlog predsjednika parlamenta i manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića - da građani na referendumu odluče o budućnosti podgoričkog Kombinata aluminijuma je legitimna, slažu se i u vlasti i u opoziciji.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Zoran Jelić, iznoseći lično mišljenje, dodaje da bi o tom pitanju, prije svega, trebalo da se pita "struka".

"Moje mišljenje je da tu zaista treba stručno razgovarati čak i grupa stručnjaka koju bi smo trebali da angažujemo i izvana, dakle iz inostrasntva, i koji se razumiju u proizvodnju aluminijuma i tu vrstu industrijske grane kakva je proizvodnja aluminijuma. Dakle, to je jedno dosta složeno pitanje gdje se mora kroz jedan interaktivni odnos više struka sagledati pravo stanje stvari i ponuditi pravo rješenje. Moje lično mišljenje je da kombinat treba da postoji, da treba da radi jer je važan sa stanovišta industrije i industrijske proizvodnje u Crnoj Gori", kaže Jelić.

I funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović smatra da je Krivokapićev prijedlog legitiman, ali kaže da je ipak nešto čudno.

"Nama u SNP-u nije čudno da gospodin Krivokapić, u ime SDP-a, u svega desetak dana predlaže treće rješenje za KAP. Do prije desetak dana, do sjednice Odbora - na sjednici je bio raskid ugovora. Onda je poslije godinu iznešen prijedlog SDP-a da se ide u stečaj. Sada u deset dana imamo treći prijedlog SDP-a .To dovoljno govori da SDP i DPS lutaju u magli u vezi sa rješavanjem sudbine KAP-a", ocjenjuje Damjanović.

Podsjetimo. Nakon osam godina upravljanja KAP-om, Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske je, uz punu asistenciju Vlade, dovela ovo preduzeće u ćorsokak.

Ukupni dugovi su oko 350 miliona eura. Pedesetak miliona se duguje samo Elektroprivredi, a građani moraju da otplaćuju 170 miliona eura za kredite koje su uz garanciju Vlade podigli Rusi, a koji se ne otplaćuju.

Prije godinu dana, Parlament je naložio Vladi da raskine ugovor sa Rusima, ali umjesto toga, Vlada prihvata njihov prijedlog kome se sada protivi SDP, čiji lider predlaže odluku na referendumu.

Da li bi ovakav potez mogao govoriti o nezrelosti političke elite ili nedostatku političke hrabrosti i da se javnosti predoči istina?

"Mislim da je to bjekstvo od odgovornosti i da jednostavno oni koji su donosili odluku i participirali u tim odlukama, da sada moraju da snose punu odgovornost za te poteze. SDP koja smatra da je politika vlade loša stoje na raspolaganju veoma efikasne mjere, da utiče na promjene. Dakle, to je otkazivanje podrške Vladi, ukoliko smatraju da je to jedini način ili podnošenje ostavke onih članova Vlade koji se ne slažu sa tim. SDP je veoma aktivno uključena u kreiranje ekonomske politike i teško sada ja mogu shvatiti da oni na neki način mogu da se ograde od negativnih efekata i loših rješenja", ocjenjuje direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović.
XS
SM
MD
LG