Dostupni linkovi

Premijer Izraela apelovao da UN preduzmu akciju protiv Irana


Izraelski premijer Naftali Benet obraća se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 27. septembra 2021. u New Yorku
Izraelski premijer Naftali Benet obraća se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 27. septembra 2021. u New Yorku

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett ) pozvao je Savet bezbednosti UN da preduzme akciju protiv Irana zbog eskalirajućeg nuklearnog programa te zemlje.

Benet je to rekao na konferenciji u Jerusalimu u utorak 12. oktobra i sugerisao da je ponašanje Irana problem svake zemlje, te da je podložno globalnoj odgovornosti.

On je o tome razgovarao sa drugim liderima, uključujući predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i kancelarku Nemačke Angelu Merkel, ocenivši da Iran krši osnovne međunarodne obaveze u senci sada propalog nuklearnog sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine, javlja AP.

Merkel, koja je u nedelju bila u oproštajnoj poseti Izraelu, rekla je da Nemačka ostaje posvećena oživljavanju sporazuma, čemu se jevrejska država protivi.

Bajdenova administracija takođe pokušava da oživi taj sporazum.

Benet očekuje da svetske sile smatraju Iran odgovornim i veruje da bi to bio "miroljubiv put napred".

Lider Izraela je to izjavio na dan kada je šef izraelske diplomatije Jair Lapid otputovao u Vašington gde će, kako se očekuje, izneti detalje poruke svoje zemlje o Iranu na sastancima sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, državnim sekretarom Entoni Blinkenom i vođama kongresa iz obe stranke.

Izrael je najavio da će delovati unilateralno protiv Irana ako bude potrebno.

Iran kaže da razvija nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je početkom ove godine za Foks njuz da Izrael i dalje priprema planove udara na Iran.

Prošlog meseca je nedavno penzionisani šef izraelske mornarice vice admiral Arvi Šavit rekao Asošiejted presu da je vojska pojačala aktivnosti u Crvenom moru suočena sa rastućim iranskim pretnjama izraelskom pomorskom saobraćaju.

U Benetovoj današnjoj poruci je naglašeno da diplomatija mora biti prva opcija.

XS
SM
MD
LG