Dostupni linkovi

Premijer Australije ponudio novu vojnu pomoć Ukrajini tokom posete Kijevu


Premijer Australije Anthony Albanese sastao se 3. jula u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.
Premijer Australije Anthony Albanese sastao se 3. jula u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Australijski premijer Anthony Albanese obećao je tokom posete Kijevu da će njegova zemlja pružiti dodatnu podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv invazije Rusije.

Albanese je 3. jula na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će nova vojna pomoć uključivati 14 oklopnih transportera, 20 oklopnih vozila Bushmaster i više dronova, ukupne vrednosti oko 100 miliona australskih dolara (68 miliona američkih dolara).

Zelenski je rekao da Australija daje Ukrajini "značajnu pomoć, posebno podršku u odbrani" i da su vozila Bushmaster australijske proizvodnje "veoma cenjena".

Bushmaster je dizajniran uglavnom kao vozilo za transport trupa. Albanese je takođe rekao da će Australija uvesti sankcije i zabranu putovanja za još 16 ruskih ministara i oligarha, čime će ukupan broj Rusa koje je Australija sankcionisala dostići cifru 843.

Ovo je prva poseta jednog australijskog premijera Ukrajini. Mnogi zapadni lideri su takođe putovali u Kijev da pokažu podršku Ukrajini tokom rata sa Rusijom.

"Velika mi je čast što sam prvi australijski premijer koji je posetio Ukrajinu", rekao je Albanese. Putovanje će "veoma jasno pokazati svetu solidarnost koja postoji između australijskog naroda i naroda Ukrajine", dodao je.

Albanes je takođe posetio gradove Buču, Irpin i Hostomel, gde Ukrajina tvrdi da je Rusija počinila zločine nad civilima. Moskva odbacuje optužbe, uprkos široko rasprostranjenim dokazima. "Australija podržava Ukrajinu i želi da vidi pravdu za zločine počinjene ovde", rekao je Albanese tokom posete razorenim gradovima.

XS
SM
MD
LG