Dostupni linkovi

Radnička fronta: Fašizacija urušava pozitivne vrijednosti


Plakat Radničke fronte
Plakat Radničke fronte

Izvanparlamentarna stranka Radnička fronta u nedjelju ujutru postavila je svoj plakat čiji je naslov “Kad trune kapitalizam smrdi na fašizam” odmah ispod spomen-ploče poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Jasenovca, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

U priopćenju koje su dostavili medijima kaže se kako se "ustaševanje i fašizacija Hrvatske se ne događaju zato što su neki ljudi ljubitelji povijesti, u kojoj pogotovo vole koljače koji su služili 'nadmoćnoj njemačkoj rasi'. Fašizacija se događa kako bi se unaprijed diskreditirale sve pozitivne tekovine bivše Jugoslavije - npr. radnička prava, javno i dostupno zdravstvo i obrazovanje, demokracija na radnom mjestu itd."

Udruga veterana stranačke milicije Hrvatske stranke prava HO, raspuštene početkom 1992, postavila je 5.11. spomen-ploču svojim poginulim suborcima na kopjoj se - u grbu udruge - nalazi ustaški pozdrav "za dom spremni". Nakon što je to sljedećeg mjeseca otkro tjednik srpske manjine "Novosti", krenule su oštre reakcije lijevog centra, antifašista, nevladinji9h udruga i manjina, premijer Andrej Plenković je postavljanje spomen ploče nedaleko lokacije nekadašnjeg ustaškog logora Jasenovac nazvao "delikatnim" a ovoga tjedna je saborski Odbor za Ustav jednoglasno zaključio da spomen-ploča s tim pozdravom vrijeđa žrtve jasenovačkog logora i pozvao nadležna državna tijela da zaštite dostojanstvo žrtava, posebice na mjestima poput Jasenovca.

XS
SM
MD
LG