Dostupni linkovi

Preko Atlantika za tri sata


World - N+2 jet, Lockheed Martin, undated
World - N+2 jet, Lockheed Martin, undated

Prošlo je više od 10 godina od kada je posljednji Concorde sletio na aerodromsku pistu, a nekoliko svjetskih kompanija danas punom parom korača prema ostvarenju svojih projekata čiji bi plodovi zamijenili supersoničnu legendu sa krilima.

Avioni će se prvo pojaviti u svijetu privatnih kompanija i biznismena, a nedugo nakon toga očekuje se i korak prema komercijalnim letovima.

Jedan takav avion je N+2 koji je dizajnirala kompanija Lockheed Martin, a cilj letjelice i njenih kreatora je da dostigne brzinu duplo veću nego trenutni komercijalni avioni.

Usporedbe radi, pretpostavlja se da će N+2 let iz New Yorka do Los Angelesa preći za svega 2,5 sata. Trenutnom maksimalnom brzinom avionu na toj relaciji putuju pet sati.

Avion će prevoziti 80 putnika i imat će tri mlazna motora kako bi se postiglo reduciranje eksplozije usljed probijanja zvučnog zida.

"Kako bismo dostigli revolucionarni rezultat, razvijamo potpuno novi sistem pogona", rekao je Michael Buonanno, menadžer programa N+2 kojem asistira i NASA.

U međuvremenu, evropska kompanija Airbus se udružila sa američkom firmom Aerion kako bi razvili supersonični avion koji bi put preko Atlantskog okeana prešao za samo tri sata.

Ime aviona u razvoju je AS2 i letjet će brzinom od 1.958 kilometara na sat, a za sada se planira samo "biznis verzija". Prvi letovi će početi najranije 2019. godine.

Francuski Concorde letio je brzinom od 2.172 kilometra na sat.

XS
SM
MD
LG