Dostupni linkovi

Prekid trgovinskih povlastica sa EU naneće veliku štetu biznisu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Predstavnici nevladinih organizacija na Kosovu zabrinuti su blokadom trgovinske razmene sa zemljama Evropske unije. Šteta koju trpe i proizvođači i građani Kosova je ogromna poručuju iz civilnog sektora.

Mreža od oko 200 nevladinih organizacija “Koalicija za demokratiju”, izrazila je u ponedeljak zabrinutost zbog blokade trgovinske razmene Kosova sa zemljama Evropske unije. Oni su takođe kritikovali institucije Kosova zato što nisu, kako su rekli, reagovale na ovaj problem. Odlukom Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, Kosovo trenutno ne uživa autonomne trgovinske mere.

Sejdi Demiri, lider koalicije zatražio je od institucija da reaguju.
Demiri: Pitanje koje treba da postavimo je - kako je moguće da Evropu imamo na Kosovu, a mi nemamo ni pristup Evropi.

“Veoma je nerealno i nepravedno da se Kosovu, osim toga što nije obuhvaćeno u procesu liberalizacije viza, ovih dana blokira i jedina arterija komunikacije sa Evropom – a to je trgovinska razmena. Materijalna šteta, ali i moralna koja se nanosi proizvođačima i svim građanima Kosova je nepovratna i predstavlja ozbiljan problem”,
kazao je Demiri.

On je dodao da iako je Evropa prisutna na Kosovu kroz misiju EULEX i Međunarodnu civilnu kancelariju, nepravedno je da se građani Kosova suočavaju sa barijerama kao što su vizni režim sa zemljama EU i trgovinska razmena.

“Pitanje koje treba da postavimo je - kako je moguće da Evropu imamo na Kosovu, a mi nemamo ni pristup Evropi”,
upitao je Demiri.

Politički, ne ekonomski razlozi

Predstavnici ove koalicije saglasili su se da će se posvetiti poboljšanju imidža Kosova, kome je u poslednje vreme naneta šteta.

Inače, od početka ove godine, Kosovo ne uživa trgovinske povlastice koje EU uspostavlja sa svim zemljama zapadnog Balkana.

Evropska komisija uvela je ove mere za sve zemlje regiona koje vrše napore da se učlane u blok 27-orice, kako bi podržala njihove ekonomske integracije sa EU, i ojačala političku stabilnost i ekonomski napredak u regionu.

Međutim, kosovski proizvodi trenutno se ne mogu izvoziti u zemlje EU bez carinskih dažbina ili ograničenja u količinama.

Keqa: Bilo nam je rečeno da je ovaj prekid, ili odluka da se ne nastave ove trgovinske mere došla iz političkih razloga, a ne iz ekonomskih.
Frymëzim Isufaj
, savetnik u Ministarstvu za integracije, izjavio je da predlog Evropske komisije da se produže trgovinske povlastice i Kosovu, nije usvojen od strane Evropskog parlamenta i Evropskog saveta. Kosovo je o tome bilo obavešteno 14. januara.

“Razlozi zašto je došlo do toga su još uvek nepoznati. Dvadesetog januara, ministar za evropske integracije, gos. Beqaj, poslao je pismo komesaru za trgovinu kako bi dao objašnjenje, ali do sada još uvek nismo dobili nikakav odgovor”, kazao je Isufaj.

Flamur Keqa, zvaničnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu za trgovinu i industriju, izjavio je za RSE da su zbog ovog problema reagovali kod kancelarije Evropske komisije na Kosovu i u Briselu. Po njima, ova odluka ima političke konotaciju.

“Bilo nam je rečeno da je ovaj prekid, ili odluka da se ne nastave ove trgovinske mere došla iz političkih razloga, a ne iz ekonomskih. Iako se trebaju platiti carinske dažbine na kosovske proizvode, možemo reći da EU neće ništa dobiti od toga što se materijalnog aspekta tiče”, navodi Keqa.

On je međutim priznao da će prekid trgovinskih povlastica naneće veliku štetu kosovskom biznisu, koji teži evropskom tržištu.
XS
SM
MD
LG