Dostupni linkovi

Mogućnost početka pregovora Srbije i Kosova sa EU u prvoj polovini 2013. godine


Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije
Šefovi diplomatija EU postigli su u utorak uveče u Briselu dogovor da se na proleće iduće godine proceni da li Srbija ispunjava sve uslove za početak pregovora o članstvu u EU i da, ako ocena bude povoljna, do juna 2013. odrede datum početka pregovora. To je posle sastanka Evropskog saveta saopštila ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozaku-Markuris:

Savet očekuje da dve strane nastave i ubrzaju rad na unapređenju svih aspekata odnosa. Savet će, na osnovu izveštaja Evropske komisije i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, u proleće 2013. godine ispitati napredak u svim poljim i, ukoliko je progres načinjen, tokom sledeće predsedavanja odlučiti da otvori pregovore o članstvu.”

Savet je istovetnu odluku doneo i kada je reč o otpočinjenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da se nada da će datum pregovora sa Srbijom biti donesen u junu 2013.

“Zaključci su dobra vest za Beograd i Srbiju. Ponovo ćemo se sresti u prvoj polovini naredne godine sa namerom o mogućoj odluci da otvorimo pregovore o članstvu. Vlada Srbije bila je hrabra da donese teške odluke u dijalogu sa Prištinom. Ovoga puta nema razlike u rečima i delima. Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima se sprovodi na terenu. Odlučna posvećenost mora biti nastavljena. Naša pozitivna ocena donesena je uz podsećanje da se mora nastaviti sledeća runda dijaloga i da se moraju implementirati odluke. Savet jasno podseća šta normalizacija odnosa sa Kosovom znači – da obe strane mogu nastaviti svoj evropski put i da na tom putu ne blokiraju jedna drugu. Savet takođe zaključuje da Srbija treba da nastavi da ispunjava političke i druge kriterijume iz sporazuma pridruživanju. Komisija je spremna da potvrdi da pregovori o članstvu treba da budu otvoreni sa Srbijom kada bude postignut napredak u vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom. I nadam se da to može da bude postignuto već sledećeg juna.”

Nešto ranije, šef švedske diplomatije Karl Bilt je izjavio da su ministri spoljnih poslova EU usvojili zaključke o napretku zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu, u kojima se za Srbiju pominje vremenski okvir vezan za određivanje datuma za početak pregovora. Na pitanje da li se radi o junu sledeće godine, Bilt je rekao:

„Ne radi se o datumu već o vremenskom periodu, neću se baviti prognozama jer mnogo toga može da se desi, ali mislim da postoje veoma dobre šanse”.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka šefova diplomatija zemalja članica EU dobra vest za građane Srbije i poručio da je neophodno političko jedinstvo kako bi nastavili evropski put, štiteći i nacionalne i državne interese.

"Posle dužeg niza godina, Srbija je dobila veoma pozitivno mišljenje EU sa velikim izgledima da na proleće otpočne pregovore o članstvu", rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije bila bliže EU i nikada nije imala podršku gotovo cele EU.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić ocenila je, nakon vesti iz Brisela, da Srbija treba da bude zadovoljna, jer će u najskorijoj budućnosti početi pregovore o članstvu sa EU.

"Dakle, imamo razloga da budemo zadovoljni, jer u najskorijoj budućnosti otpočećemo pregovore o članstvu sa Evropskom unijom. Srbija je danas, možemo da kažemo i pohvaljena i ohrabrena. Pohvaljena za ono što je učinila, jer je Vlada na delu pokazala da ispunjava obećanja koja daje i ohrabrena, tako što će tako što će datum za otpočinjanje pregovora biti dobijen na proleće, u toku narednog predsedavanja, a zemlja predsedavajuća biće Irska", navela je Grubješić.

Usaglašavanju je prethodila gotovo dvodnevna maratonska diskusija u kojoj su se neke od najuticajnijih članica EU, među kojima su prednjačile Nemačka i Velika Britanija, a uz koje je bila i Holandija, usprotivile tome da se u zaključcima pomene datum moguće odluke o dodeli Srbiji početka pristupnih pregovora u junu iduće godine.
XS
SM
MD
LG