Dostupni linkovi

Preokret u Briselu: Male šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora


Zastava EU u Briselu, arhivska fotografija
Zastava EU u Briselu, arhivska fotografija
Srbija čeka odluku Saveta ministara EU –iz Brisela stižu procene posmatrača da su sve manje šanse da će biti određen datum, jun sledeće godine, za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Da će ta odluka biti odložena za mart mesec naredne godine.
Odluka će se znati verovatno oko osam - devet uveče, procenjuje naš dopisnik iz Brisela Rikard Jozwiak koji javlja da se u diskusiji od juče do danas dogodila velika promena.

„Velika promena se dogodila. Juče se u diskusiji pominjao juni iduće godine kao mogući datum kada bi šefovi država i vlada EU mogli odlučiti da Srbiji dodele datum početka pristupnih pregovora sa EU. U ovom trenutku, međutim, referenca zvana jun mesec nestala je iz diskusije, ili je, u najmanju ruku, dovedena u pitanje, posebno od strane Nemačke i Velike Britanije. Te države ne žele pomen bilo kakvog datuma kad je reč o Srbiji i Kosovu.“

Naš dopisinik kaže da države koje se protive pominjanju datuma nisu u većini ali da su to veoma uticajne članice EU.

Jozwiak: Ne, one nisu u većini, ali to su velike i veoma uticajne zemlje i to igra značajnu ulogu. Kad bi se radilo o manjim državama-članicama EU koje bi bile protiv pominjanja datuma, bilo bi sve mnogo lakše, našao bi se način da se na njih izvrši uticaj, ali kad imate Nemačku, kad imate Britaniju, a moguće čak i Holandiju, koje su vrlo uticajne članice Evropskog saveta, veoma je teško uticati na takve tri zemlje da promene mišljenje.

Nemački državni sekretar Mihael Link izjavio je da iskustvo iz prošlosti pokazuje da nije dobro eksplicitno pominjanje datuma i da taj stav nije specifičan samo za Srbiju.
“Što se tiče konretne odluke o Srbiji, ja bih da sačekam diskusiju koja seldi. Mi imamo različite predloge , to ćemo razmotriti i naći način da ponovo adekvatnije formulišemo šta su konkretno srpska Vlada i Parlament učinili. Pre te diskusije ne želimo ništa konkrektno da kažemo.”

Nemački državni sekretar se uoči odluke o Srbiji još jednom pozvao na iskustvo iz prošlosti sa kandidatima za članstvo u EU:

“Veoma je važno da svaka država kandidat ili potnecijalni kandidat za članstvo u EU krene na vreme sa promenama, da ne čeka poslednji trenutak.”

Jelko Kacin
Jelko Kacin
Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozakou Markulis, koja predsedava danassnjem sastanku uoči početka sastanka izjavila je da je optmista da će još jednom potvrditi privrženost procesu proširenja: „Ostala su za usaglašavanje još dva paragrafa o Srbiji i Kosovu. Dakle, sigurna sam da ćemo pornaći rešene, kao i obično“, kazala je predsedavajuća ministarskog sastanka u Briselu.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, sa kim smo razgovarali tokom dana kaže da ne želi da spekuliše o ishodu, ali kaže da iz Beograda stižu pozitivne poruke, a njih vidi u primeni sporazuma o zajedničkim prelazima “za sada dva, do kraja godine još dva a do marta ukupno šest. Pozitivne poruke su i tri susreta dva premijera Srbije i Kosova a očekujem do kraja godine i da se dva predsednika sretnu i rukuju”, rekao je Kacin.

Na domaćem terenu ovih dana je vladao optimizam. Takođe zasnovan na susretima dva premijera, Tačija i Dačića čiji je ishod vidljiv, primena sporazuma na prelazima sa Kosovom. Premijer Vlade Srbije se odlučio na politički rizičan korak s obzirom na raspoloženje domaće javnosti prema kosovskom premijeru. Njegova ministarka Suzana Grubješić otišla je i korak dalje saopštivši da godinama neuspešno eksploatisana formula i Kosovo i EU više ne igra.

Premijer Dačić ovih dana je davao optimističke ali oprezne izjave. Prvo da Srbija nije bila nikada bliža dobijanju datuma za početak pregovora, a zatim da će ipak tek u martu biti saopšten junski datum za početak pregovora .

U danu kada zasedaju evropski ministri, domaći političari su zaćutali.
XS
SM
MD
LG