Dostupni linkovi

Guterres traži odvojene sastanke s predsjednicima Rusije i Ukrajine 


Guterres je u utorak pozvao na četverodnevnu pravoslavnu uskršnju humanitarnu pauzu u borbama u Ukrajini. Slika: 22. februar 2022.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odvojeno, da ga prime kako bi razgovarali o koracima za postizanje mira.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je da su u utorak poslijepodne stalnim misijama Rusije i Ukrajine predata odvojena pisma u kojima se od Putina traži primi Guterresa u Moskvi, a Zelenskog u Kijevu.

"Generalni sekretar je rekao da bi u ovom trenutku velike opasnosti i posljedica želio razgovarati o hitnim koracima za postizanje mira u Ukrajini i budućnosti multilateralizma zasnovanog na Povelji Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu", naveo je Dujarric u izjavi.

Guterres je u utorak pozvao na četverodnevnu pravoslavnu uskršnju humanitarnu pauzu u borbama u Ukrajini kako bi se omogućio siguran prolaz civila da napuste područja sukoba i dostavila humanitarna pomoć u teško pogođena područja.

U invaziji Moskve na Ukrajinu ubijeno je ili ranjeno hiljade osoba. Više od 12 miliona osoba treba humanitarnu pomoć u zemlji danas, rekao je Guterres.

Otkako je započela, kako kaže, "specijalnu operaciju za demilitarizaciju Ukrajine", Rusija je bombardovala gradove do ruševina, a stotine civila pronađeno je u gradovima nakon što su se njene snage povukle. Moskva poriče da je ciljala civile.

Zapadne zemlje i Ukrajina optužuju Putina za ničim izazvanu agresiju.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel susreo se s ukrajinskim predsjednikom Volodymrom Zelenskim danas u Kijevu, nakon posjeta drugih zapadnih lidera, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG