Dostupni linkovi

Postignut preliminarni dogovor o evakuaciji žena, djece i starih iz Mariupolja


Lokalna stanovnica Tamara, 71, plače ispred uništene stambene zgrade u južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 19. aprila 2022.
Lokalna stanovnica Tamara, 71, plače ispred uništene stambene zgrade u južnom lučkom gradu Mariupolju, Ukrajina, 19. aprila 2022.

Ukraina je u srijedu 20. aprila postigla preliminarni dogovor s Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju žena, djece i starijih iz opkoljenog grada Mariupolja, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereshchuk.

"Uspjeli smo unaprijed dogovoriti humanitarni koridor za žene, djecu i starije", napisala je na Facebooku. "S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Mariupolju, ovo je mjesto gdje ćemo danas usredotočiti naše napore".

Lokalne vlasti kažu da je hiljade ljudi ubijeno u opsadi Mariupolja i da je lučki grad na Azovskom moru gotovo uništen.

Prethodni sporazum o stvaranju humanitarnog koridora za odlazak civila iz Mariupolja propao je 5. marta. Od tada su ponovljeni napori da se stvori siguran koridor propali, pri čemu je svaka strana okrivila drugu.

Vereshchuk je rekla da će pokušaj evakuacije početi u 14 sati.

"S obzirom na veoma tešku bezbjednosnu situaciju, tokom akcije koridora može doći do promjena. Stoga vas molimo da pratite relevantne zvanične poruke", rekla je ona.

Ukrajina se nada da će poslati 90 autobusa u opkoljeni južni grad Mariupolj kako bi evakuirali oko 6.000 žena, djece i staraca, rekao je gradonačelnik grada na nacionalnoj televiziji.

Gradonačelnik Vadym Boichenko, koji je napustio Mariupolj, rekao je da se nada da će preliminarni sporazum s Rusijom o uspostavljanju sigurnog koridora biti učvršćen i održan.

On je rekao da je u Mariupolju ostalo oko 100.000 civila i da je na desetine hiljada ubijeno u ruskoj opsadi grada na Azovskom moru.

Rusija je pokrenula invaziju velikih razmjera na Ukrajinu 24. februara.

Moskva je posljednjim ukrajinskim braniocima u čeličani u Mariupolju dala ultimatum da se predaju.

XS
SM
MD
LG