Dostupni linkovi

Pregovori o primirju, nove civilne žrtve u Gazi


Peti dan izraelskih napada na Gazu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Peti dan izraelskih napada na Gazu

Jedan izraelski izaslanik razgovarao je u nedelju sa egipatskim zvaničnicima o primirju u Izraelu i pojasu Gaze, dok je Izrael proširio paletu svojih ciljeva i napao više od deset domova pripadnika palestinskog pokreta Hamas i dva doma palestinskih novinara.

Deset civila, uključujući decu i žene, ubijeno je u izraelskom udaru na Gazu. Od početka napada 66 ubijenih palestinaca, uključujući 32 civila, preko 400 povređenih.

Zdravstveni zvaničnik iz pojasa Gaze Ašraf al Kidra precizirao je da su među ubijenima četvoro dece i četiri žene. Njihova tela izvlačena su iz ruševina, preneo je AP.

Po dolasku u međunarodni aerodrom u Kairu, izraelski zvaničnik, čije ime agencija AP ne pominje, direktno je otišao na razgovore sa egipatskim zvaničicima.

Egipat je vodeća zemlja koja ulaže napore za postizanje primirja na Bliskom istoku od kada je Izrael pokrenuo ofenzivu u sredu sa ciljem da zaustavi raketne napade iz pojasa Gaze. Međutim, Izrael i pokret Hamas na vlasti u Gazi daleko su od postizanja primirja, ocenjuje AP.

Hamasov uslov za primirje su da se u potpunosti ukine blokada granice Gaze. Hamas traži izraelske garancije da više neće gađati ciljeve, odnosno lidere Hamasa u pojasu Gaze.

Izraelske vlasti odbacuju te uslove i navode da nisu zainteresovani za primirje ako ne dobiju čvrste garancije da će raketeni napadi biti u potpunosti okončani. Prošla primirja su trajala vrlo kratko. Kako izraelska operacija teče dalje, Izrael se nalazi na raskršću da li da pokrene kopnenu operaciju u Gazu i zada još veći udarac Hamasu ili da prihvati napore Egipta za postizanje primirja.

"Izraelska vojska je spremna da značajno proširi svoju operaciju", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na sednici vlade.

Međutim, kopnenom invazijom na pojas Gaze Izrael bi izgubio veliki deo međunarodnih simpatija i podrške, upozorio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg. On je za televiziju "Skaj njuz" izjavio da je mnogo teže ograničiti civilne žrtve u kopnenom napadu i da bi to moglo produžiti sukob.

Hejg je rekao da bi međunarodna zajednica teško mogla i dalje gajiti simpatije prema Izraelu ako pokrene kopnenu operaciju.

"I premijer (Velike Britanije Dejvid Kameron) i ja smo rekli izraelskim kolegama da bi Izrael, u slučaju kopnene invazije, izgubio veliki deo međunarodne podrške i simpatija koje sada uživa", kazao je on.

"Mnogo je teže ograničiti i izbeći civilne žrtve u kopnenoj invaziji i velika kopnena operacija bi mogla produžiti sukob. Zato smo Izraelu vrlo jasno rekli šta mislimo o tome, baš kao što smo otvoreno rekli da je zasipanje juga Izraela raketama iz Gaze situacija koju Izraelci ne mogu tolerisati i da nije nikakvo iznenađenje što su odgovoril na to", dodao je šef britanske diplomatije.

Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama rekao je da potpuno podržava pravo Izraela da se brani i pozvao na obustavu ispaljivanja raketa na Izrael iz Gaze kako bi mogao da se nastavi mirovni proces.

"Nema zemlje na svetu koja bi tolerisala da rakete koje dolaze van njenih granica padaju po njenim građanima", rekao je Obama i dodao da oni "potpuno podržavaju izraelsko pravo da se brani".

On je rekao da bi voleo da se postigne dogovor o prekidu vatre, ali da je okončanje raketnih napada suštinski deo svakog mirovnog sporazuma, preneo je AFP.

Istovremeno iz Gaze se nastavljaju raketni napadi na Izrael, na koji su u nedelju ispalili više od 20 raketa dugog dometa. Jedan od ciljeva je danas bio kao i prethodnih četiri dana Tel Aviv.

Širenje ciljevi na domove osumnjičenih komandanata u pojasu Gaze označava novu i opasniju fazu u operaciji, jer je veća verovatnoća da će ginuti civili jer je pojas Gaze naseljen sa 1,5 miliona Palestinaca.

Novi napadi u nedelju uništitli su neke domove u Gazi, gde spasioci traže stanovnike ispod ruševina.

Od početka sukoba 57 Palestinaca je ubijeno, među kojima 24 civila, a više od 400 je povređeno, rekli su lekarski izvori.

Izrael je pokrenuo operaciju prošle srede kada je ubijen jedan komandant Hamas nakon čega je su usledili raketni napadi iz pojasa Gaze na Izrael.
XS
SM
MD
LG