Dostupni linkovi

Bliski istok: Tenzije rastu, strahuje se od novog rata u Gazi


Tenzije rastu pod strahom o novog rata u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Tenzije rastu pod strahom o novog rata u Gazi

Najmanje 17 Palestinaca ubijeno je u subotu u novim napadima izraelske vojske u pojasu Gazu, gdje je od srijede kada je počela izraelska operacija ubijeno 40 Palestinaca, saopštile su službe hitne pomoći u Gazi.

Revolucionarni izraelski raketni sistem odbrane oborio je u subotu iznad Tel Aviva još jednu raketu koju su ispalili militanti u Gazi.

Novi napad, treći na Tel Aviv posljednjih dana, uslijedio je nakon što je Izrael saopštio da je u subotu bombardovao Pojas Gaze sa više od 200 letova aviona.

Mete su bile sjedište vlade u Gazi, policijski kompleks i mreža tunela za krijumčarenje.

Zvaničnik Hamasa rekao je AFP-u da je sjedište premijera "potpuno uništeno" u zračnom napadu.

Izraelska vlada u petak uveče je pozvala 75.000 rezervista oružanih snaga, kako bi nagomilala snage duž granice pojasa Gaze za ono što mnogi očekuju da će biti velika vojna operacija.

Situacija na ovom području pogoršala se nakon što je Hamas u petak ispalio projektil u Jeruzalemu, što je prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća da je raketa ispaljena na taj grad. Hamas je također ispalio rakete na Tel Aviv.

Izraelski borbeni avioni u subotu su gađali i tunele za koje se sumnja da služe za krijumčarenje, te elektrostanice.

Istovremeno, predsjednik SAD Barack Obama odvojeno je razgovarao sa izraelskim i egipatskim liderima.

Bijela kuća je saopštila da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u petak uveče pozvao Obamu kako bi ga informisao o situaciji.

Obama je u razgovoru ponovo istakao podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu i sa izraelskim premijerom je razmatrao moguće načine za smirivanje sukoba, navedeno je u izraelskom saopštenju.

Obama je u petak pozvao i predsjednika Egipta Mohameda Morsija i pohvalio napore Kaira na smanjivanju tenzija u regionu. Predsjednik SAD je izrazio nadu da će ti napori Egipta biti uspješni, saopštila je Bijela kuća.

U oba razgovora Obama je izrazio žaljenje zbog izraelskih i palestinskih civilnih žrtava i naglasio da je važno što prije riješiti situaciju.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zatražio je od generalnog sekretara Arapske lige Nabila el Arabija da posjeti pojas Gaze u subotu ili nedjelju.

Abas je zatražio od el Arabija da bude na čelu delegacije koju će činiti ministri vanjskih poslova arapskih zemalja, javila je Mena, prenosi Reuters.

Saveznici Izraela upozorili su ga da se uzdrži od kopnene ofanzive na Gazu. Tako je šef britanske diplomatije William Hague istakao da bi Izrael u tom slučaju u velikoj mjeri izgubio međunarodne simpatije i podršku.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog eskalacije nasilja i pozvao Izraelce i Palestince da se vrate za pregovorački sto.

Organizacija islamske saradnje (OIC) je izraelske napade na Pojas Gaze ocijenila kao napade na islamski narod u cjelini i zatražila reakciju Vijeća sigurnosti UN.

Napadi izraelske vojske na ciljeve u Gazi počeli su u srijedu ubistvom vođe vojnog krila Hamasa Ahmeda al Džabarija.
XS
SM
MD
LG