Dostupni linkovi

Pregovori o nuklearnom sporazumu sa Iranom se nastavljaju 27. decembra


Pregovarači uoči početka nove runde pregovora o vraćanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, Beč, Austrija, 17. decembar 2021.
Pregovarači uoči početka nove runde pregovora o vraćanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, Beč, Austrija, 17. decembar 2021.

Pregovori sa Iranom o vraćanju nuklearnog sporazuma iz 2015. bi trebalo da se nastave u Beču, u Austriji, 27. decembra, rekao je Enrike Mora, izaslanik Evropske unije (EU) i koordinator pregovora.

Mora je na Tviteru objavio da će se zajednička komisija – referišući se na zvanično ime sporazuma, Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) – sastati da bi definisali dalji tok pregovora.

„Važno je da ubrzamo proces u nekoliko ključnih aspekata i nastavimo dalje, u bliskoj saradnji sa SAD. Dobrodošli u osmu rundu“, dodao je Mora, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su indirektno učestvovale u pregovorima.

Bivši američki predsjednik, Donald Tramp, povukao je SAD iz pregovora 2018. godine i ponovo nametnuo ekonomske sankcije Iranu.

Zvanični Teheran je reagovao polaganim pojačavanjem svog nuklearnog programa i obogaćivanjem uranijuma značajno iznad ranije dogovorenog nivoa.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da je spreman ponovno da se pridruži sporazumu ako se Iran vrati na puno prihvatanje uslova.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD, Džejk Saliven (Jake Sullivan) je upozorio, tokom posjete Izraelu 22. decembra, da trenutni diplomatski napori koji ciljaju da ožive nuklearni sporazum sa Itanom iz 2015. mogu biti iscrpljeni za nekoliko sedmica.

Posljednja runda pregovora u Beču zaključena je u Beču 17. decembra.

Tada su diplomate iz nekoliko evropskih zemalja uključene u pregovore rekli da “stižu do ćorsokaka”, iako je, kažu, napravljen “određeni tehnički napredak”.

Ruski delegat na pregovorima, Mihail Uljanov, poručio je da u ovom slučaju, niko ne želi da troši vrijeme, i svi žele što prije da vrate stari sporazum.

Iranski zvaničnici tvrde da je nuklearni program ove zemlje isključivo namijenjen za civilnu upotrebu, i insistira na momentalnom ukidanju svih sankcija.

Vašington je spreman da ukloni ograničenja koja su „protivrječna“ sa nuklearnim sporazumom ako Iran nastavi da ga se pridržava, što implicira da će ostati druge sankcije nametnute zbog terorizma ili kršenja ljudskih prava.

Iran takođe traži garancije da „nijedna američka administracija“ neće ponovo odustati od sporazuma. Ali američke vlasti to ne mogu obećati jer je nuklearni sporazum neobavezujući politički dogovor, a ne pravno obavezujući sporazum.

XS
SM
MD
LG