Dostupni linkovi

Savjetnik Bijele kuće upozorava na spor tempo nuklearnih pregovora sa Iranom


Jack Sullivan savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost

Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Jake Sullivan je upozorio da trenutni diplomatski napori koji ciljaju da ožive nuklearni sporazum sa Itanom iz 2015. mogu biti iscrpljeni za nekoliko sedmica.

U obraćanji novinarima tokom posjete Izraelu 22. decembra, Sullivan je rekao da su Washington i njegovi partneri razgovarali o vremenskom okviru za diplomatiju u nuklearnim pregovorima sa Iranom.

"Nećemo govoriti o datumima u javnosti, ali mogu da kažem da iza zatvorenih vrata razgovaramo o vremenskim okvirima, a oni nisu dugački", rekao je on.

Na pitanje da elaborira vremenski okvir, Sullivan je odgovorio: "Radi se o sedmicama".

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada pregovarači izvještavaju da dogovori u Beču, koji ciljaju da spasu nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila, idu sporim tempom dok su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost da vrijeme koje je potrebno da Iran razvije nuklearno oružje postaje "neprihvatljivo kratko". Teheran poriče namjere da razvija nuklearno oružje.

Posljednja runda pregovora u Beču zaključena je u Beču 17. decembra i treba da ponovo počne naredne sedmice.

Godine 2018. tadašnji predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma iz 2015. koji je trebao da obuzda iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija, što je potaknulo Teheran da nastavi mnoge svoje nuklearne aktivnosti koje je pristao da zaustavi ili ograniči.

Predsjednik Joe Biden rekao je da je spreman ponovno da se pridružiti sporazumu ako se Iran vrati na puno prihvatanje uslova.

Tokom sastanka sa Sullivanom, premijer izraela Naftali Bennett potvrdio je protivljenje svoje zemlje nuklearnim pregovorima sa Iranom.

"Ono što se događa u Beču ima duboke posljedice za stabilnost Bliskog istoka i sigurnost Izraela u nadolazećim godinama", rekao je Bennett, koji je optužio izraelskog regionalnog neprijatelja za "nuklearnu ucjenu".

Izrael je dugo nagovještavao da bi mogao da posegne za preventivnim napadima kako bi uskratio Iranu sredstva za izradu bombe. Međutim, među sigurnosnim stručnjacima bilo je sumnji da li Izrael ima vojnu sposobnost da sam efikasno zaustavi iranski nuklearni program.

Sullivan je rekao novinarima u Izraelu da Washington i dalje vjeruje da "diplomatija, odvraćanja i pritiska" ostaju najbolji način da se spriječi Iran da napravi nuklearno oružje.

Ranije je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost rekao Bennettu da se Sjedinjene Države i Izrael slažu po raznim sigurnosnim pitanjima i da bi trebali da razviju zajedničku strategiju.

Izraelski ministar inostranih poslova Jair Lapid je rekao da je sa Sullivanom razgovarao o "strategiji za iranski nuklearni program i načinu na koji SAD i Izrael sarađuju po ovom pitanju".

U međuvremenu je izraelski list Hebrew daily objavio intervju sa narednim izraelskim komandantom vazdušnih snaga koji je rekao da bi Izrael mogao uspješno da izvrši napad na iranski nuklearni program "sutra, ako je potrebno".

"Moram da predpostavim da će do toga doći za vrijeme mog mandata, i ja već vrlo dobro shvatam teret ove odgovornosti", rekao je general-major Tomer Bar.

Visoki zvaničnik Bidenove administracije rekao je novinarima prošle sedmice da Washington vjeruje da je vrijeme za koje Iran može da proizvede dovoljno visoko obogaćenog urana za jedno nuklearno oružje sada "stvarno kratko" i alarmantno.

Anonimni zvaničnik nije dao precizan vremenski okvir, ali su procjene za nekoliko mjeseci.

Sullivan se 22. decembra takođe sastao s predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abbasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Reuters, AFP i The Jerusalem Post

XS
SM
MD
LG