Dostupni linkovi

Zašto su pregovori EU i Velike Britanije ponovo u ćorsokaku?


 EU je zatražila da Velika Britanija popusti u svom stavu kada je reč o konkurentnosti, načinu rešavanja sporova i ribarstvu.
EU je zatražila da Velika Britanija popusti u svom stavu kada je reč o konkurentnosti, načinu rešavanja sporova i ribarstvu.

Britanska vlada je odbila predlog Evropske unije o nastavku pregovora o trgovinskom sporazumu nakon Bregzita, iako je jedan od njenih ministara hvalio “konstruktivan pristup” Brisela.

Stoga raste neizvesnost da li će biti postignut trgovinski sporazum nakon što istekne prelazni krajem januara sledeće godine.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije (Michel Barnier) se složio sa zahtevima Vlade u Londonu da se pregovori nastave oglasivši se na Tviteru u trenutku kada je resorni ministar Majkl Gov (Michael Gove) govorio u britanskom parlamentu kritikujući stav Brisela.

Portparol premijera Borisa Džonsona (Johnson) je izjavio u ponedeljak da je primljena k znanju ponuda Brisela za “intenziviranjem” pregovora tokom razgovora Barnijea i britanskog pregovarača Dejvida (David) Frosta, ali je potencirao da i dalje nema osnova za njihov nastavak.

“To je bila konstruktivna diskusija. Britanska vlada je notirala predlog EU za iskrenim intenziviranjem razgovora, koji bi trebalo da se očekuju u ovoj fazi pregovora. Međutim, i dalje smatramo da nema osnova za to osim ako ne dođe do fundamentalne promene u stavu EU,” saopštio je Džonsonov portparol.

Kako piše “Gardijan” (Guardian), to znači da se ćorsokak nakon Bregzita nastavlja, jer je ostalo samo četiri sedmice za okončanje pregovora o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu da bi ostalo dovoljno vremena za njegovu ratifikaciju u parlamentima.

Ministar Gov je na početku govora u britanskom parlamentu pozdravio Barnijevu ponudu koju je izneo nekoliko sati ranije u razgovoru sa Frostom.

Evropski pregovarač je napisao na Tviteru.

“Upravo sam razgovarao sa Dejvidom Frostom. Kao što je izjavila (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen u petak, potvrđujem da EU ostaje na raspolaganju za intenziviranje razgovora sa Londonom o svim pitanjima i zasnovanim na pravnom tekstom. Sada čekamo na reakciju Ujedinjenog kraljevstva,” naveo je Barnije.

Kako ocenjuje “Gardijan”, Barnijevo saopštenje ispunjava sve zahteve britanske vlade kao cenu za nastavak razgovora.

London kritikuje Brisel

Gov je izjavio u parlamentu da više voli da gleda “napred sa optimizmom, nego unazad sa ljutnjom”.

Međutim, pre toga je kritikovao EU zbog propusta da se konstruktivno angažuje u pregovorima sa Velikom Britanijom.

On je tvrdio da je “EU tek sada spremna na pregovore kada ističe vreme” za dogovor, da se “nije angažovala o svim ključnim pitanjima” te da je “odbila da razgovara o pravnom tekstu”. Naposletku, lideri evropskog bloka su na sastanku u četvrtak odbacili mogućnost “intenziviranja” pregovora, navodi Gov.

Naime, EU je zatražila da Velika Britanija popusti u svom stavu kada je reč o konkurentnosti, načinu rešavanja sporova i ribarstvu.

Ukratko, po njegovim rečima, EU je “odbila da ozbiljno pregovara u poslednjih otprilike mesec dana” zbog čega je Džonson odlučio u petak da okonča razgovore, osim ako Brisel radikalno ne promeni poziciju.

Gov je precizirao da britanska vlada “sada intenzivira” pripreme za situaciju bez sporazuma sa EU.

Brisel: Spremni za dogovor, ali ne po svaku cenu

Ovakav stav je usledio nekoliko sati nakon njegovog “konstruktivnog” sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije Marošom Šefčovičem, koji je izjavio da EU želi trgovinski dogovor sa Velikom Britanijom i radiće do poslednjeg časa da dobije pošten sporazum, mada ne po svaku cenu.

"To mora biti pošten sporazum za obe strane i nećemo potpisati dogovor po svaku cenu", naglasio je Šefčovič nakon susreta sa Govom u Londonu.

Šefčovič je istakao da ostaje mnogo toga da se precizira imajući u vidu Protokol o Severnoj Irskoj, odnosno o prometu roba na granici dve Irske, što je ujedno i granica Velike Britanije i Evropske Unije.

Jedan od učesnika razgovora Gova i Šefčoviča je rekao za “Gardijan” da je ostvaren napredak o mnogim pitanjima uključujući omogućavanje pristupa britanskoj strani bazi podataka i informacionom sistemu EU.

Irska radiotelevizija RTÉ je takođe objavila da je EU zatražila da 15 njenih carinika bude prisutno u Severnoj Irskoj kako bi se osigurala primena njenih pravila kada je reč o carinjenju i veterinarskoj kontroli.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron izjavili su u petak da su spremni na kompromis o pitanjima koja izazivaju najveće sporove kao što su kontrola vladinih subvencija privredi i pristup Evropske Unije britanskim vodama za ribolov.

Međutim, ostalo je nejasno da li će i pod kojim uslovima britanska vlada nastaviti pregovore. Prelazni sporazum između EU i Velike Britanije, koji je stupio na snagu nakon Bregzita krajem januara 2020., važi godinu dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG