Dostupni linkovi

Predstavnici Srba: Nismo bliže rešenju o barikadama


Barikade u Mitrovici, 24. oktobar 2011. FOTO: Amra Zejneli
Ni predsednik Srbije, Boris Tadić, nije uspeo da ubedi Srbe sa severa da omoguće nesmetano kretanje pripadnicima KFOR-a i EULEX-a.

Na osnovu saopštenja predsedništva Srbije, Tadić je od lidera Srba na severu Kosova zatražio da se u što kraćem roku omogući normalno snabdevanje jedinica KFOR-a, kao i nesmetano kretanje EULEX-a na severu Kosova.

Lideri Srba, koji su u većini oni koji su prethodno tražili mišljenje Tadića, sada kažu da je potrebno mišljenje naroda o takvom zahtevu.

Slaviša Ristić, predsednik tzv. opštine Zubin Potok u ponedeljak je već najavio da će se u utorak održati sednica tzv. skupština opština na severu kako bi se razmatrali dalji koraci.

„Mi ćemo sutra, sve četiri opštine, održati sednice skupština. Obavestićemo sve naše odbornike šta smo razgovarali, o rezultatima razgovora u Beogradu i nakon toga ćemo doneti, u ime naroda, odgovarajuće odluke, šta ćemo dalje činiti i na koji način ćemo dalje voditi našu pravednu borbu da opstanemo da živimo u državi Srbiji“, kazao je Ristić.

Međutim, isti predstavnik Srba je nakon održanog sastanka lidera severa i predsednika Srbije u nedelju, kazao da se ništa značajno nije promenilo po pitanju situacije na severu, te da neće biti lako da se dođe do rešenja oko slobode kretanja EULEX-a.

„Ne možemo reći da smo posle sastanka mnogo bliže rešenju u smislu prestanka razloga za uklanjanje barrikada. Nismo bliže rešenju. Što se tiče zahteva predsednika da se omogući sloboda kretanja i za EULEX, mi ćemo svakako razgovarati na tu temu, kao što mislimo da uvek treba da se razgovara, ali bez jasnih garancija da EULEX neće instalirati kosovske carinike i ne samo to, već da EULEX na terenu se neće ponašati da sprovodi Ahtisarijev plan. Mislim da nećemo lako doći do rešenja oko slobode kretanja za EULEX“, zaključio je Ristić.

Dvostruke poruke Beograda

U međuvremenu, iz KFOR-a kažu da će ova misija nastaviti sa uklanjanjem barikada na severu, koje su tokom vikenda i pojačane. Portparol KFOR-a, Uve Novicki, nije hteo da komentariše neuspeh sastanka između srpskih lidera i predsednika Tadića o omogućavanju slobode kretanja na severu.
Vojnici KFOR-a kod barikada u selu Jagenjica, 23. oktobar 2011.
Vojnici KFOR-a kod barikada u selu Jagenjica, 23. oktobar 2011.

„Ne komentarišemo razgovore između Tadića i predsednika opština. Toje političko pitanje, po kojem je KFOR neutralan, i videćemo šta će se dalje desiti“, kazao je Novicki.

Sa druge strane, Krenar Gashi, direktor Instituta za politička istraživanja KIPRED, sumnja u poruke koje šalje zvaničan Beograd Srbima na Kosovu.

„Oni slušaju predsednika Tadića i Vladu u Beogradu, ali Vlada u Beogradu im šalje različite poruke, uzimajući u obzir da im se u javnosti poručuje da se povuku sa barikada, a sa druge strane oni finansijski i politički podržavaju ove strukture koje na Kosovu deluju ilegalno, a koje na silu drže ljude na barikadama“, navodi Gashi.

On naglašava da je Beograd u odnosima sa Kosovom vodio dvostruku ili trostruku politiku, a to je, po njemu, bilo primećeno i tokom ranijih pregovora između Kosova i Srbije.

Za sada je nepoznato šta može proisteći od sednice Srba na severu u utorak. Srbi su i prošle nedelje održali skupštinu povodom zahteva KFOR-a za uklanjanje barikada, međutim, ni tada nije postignuta saglasnost o uspostavljanju slobode kretanja pripadnicima KFOR-a i EULEX-a. Razgovori se nastavljaju, a blokada severa još uvek traje.

Pogledajte komentare (12)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG