Dostupni linkovi

"Arapska noć" u Tuzli




Maja Nikolić


U Narodnom pozorištu Tuzla u srijedu (27. listopada) premijerno će biti izvedena predstava „Arapska noć“ u režiji Filipa Grinvalda. Ova predstava zajednički je projekt Narodnog pozorišta Tuzla i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koju režira jedan od najhvaljeniji mladih redatelja iz Srbije.
Predstava „Arapska noć“ dramaturška je priča o nekoliko sati života stanovnika desetokatnih zgrada siromašnog dijela velikog grada

Predstava „Arapska noć“ dramaturška je priča o nekoliko sati života stanovnika desetokatnih zgrada siromašnog dijela velikog grada. To je drama o imigrantima u Njemačkoj i o ljudima koji cijeli život provode radeći za minimalnu plaču mukotrpno štedeći za godišnje odmore. Filip Grinvald kaže da je ovo zapravo drama o marginaliziranim članovima društva prema kojima se uvijek gaje predrasude.

„Ovo je fenomenalno skrojen komad koji se služi nekom drugom formom. Mislim da je to zato odlican suvremen komad i biser među mnogo osrednjih komada koji se predaju kao nešto moderno, posebno, a to zapravo nisu. Bavi se ljudima na margini koji svakodnevno prolaze pored nas, a kojima vjerojatno i mi u velikoj mjeri pripadamo“, kaže Filip Grinvald i dodaje da će pamtiti divna iskustva u radu s glumcima iz Tuzle i Zenice.

„Iskustvo je fenomenalno upravo zato što sam u koprodukciji imao dva narodna pozorišta i rad na predstavi koji je izgledao kao rad s trupom. Rad na predstavi je bio vrlo posvećen i kreativan“, kaže Grinvald.

Ova predstava je zapravo drama o pet osoba, pet sudbina, koje se isprepliću, podudaraju, ali i sukobljavaju. Život arapske emigrantice, njenog momka, sustanara, cimerke, te domara naoko zasebni iznenada postaju ovisni jedan o drugom, a priča neizvjesna, do posljednje od stotinu minuta trajanja predstave.

Dženana Đinić glumi arapsku emigranticu Fatimu Mansur, a Siniša Udovičić mladog Kalila.

„Fatima Unsur ima nekako najrealnije napisan razvojni put uloge za razliku od ostalih likova koji imaju iskočnice iz realnog vremena kao što su snovi. Nas pet glumaca i redatelj dolazimo iz pet različitih kuća i svi nose drugačiji način rada i ustroj i energiju. Kada se to sve sastavi na jednom mjestu dobije se jedna eksplozija", kaže Đinić.
Arapska noć govori o izgubljenosti i usamljenosti koja likove nagna da ne biraju načine da se domognu druge osobe

O zajedničkoj suradnji NP Tuzla i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Čatić kaže da je to nešto najvažnije štpo treba istaknuti.

„Koprodukcija i suradnja je nešto jako bitno da se istakne. Ova suradnja između Narodnog pozorišta u Tuzli i Zenici je uspjela i ona ce pokazati da su koprodukcije poslije tri godine budućnost bh. teatra i ja mislim da se jedni drugima trebamo otvarati“, smatra Čatić.

Ovu dramu važno je raditi baš u Zenici i Tuzli jer u njenoj atmosferi ima nešto od duha gradova koji su zauvijek obilježeni kao radnički ili industrijski i čiji se identitet bezrazložno promatra samo kroz tu prizmu. Priča je zanimljiva zbog maštovitosti likova i duhovita zbog apsurdnih koincidencija koje određuju rasplet radnje i njihovih života. Arapska noć govori o izgubljenosti i usamljenosti koja likove nagna da ne biraju načine da se domognu druge osobe.

Autor drame „Arapska noć“ je njemački pisac Roland Schimmelpfennig koji ovu priču čini posebnom baš zbog činjenice da se on zaustavlja pored monotonih šablonskih izgrađenih desetokatnica, promatrao ih i došao do izvanrednih ljudskih svakodnevica za koje nam se čini da nisu vrijedne pažnje. Baš ta njegova zapažanja priča su svakoga od nas.
XS
SM
MD
LG