Dostupni linkovi

Predškolski odgoj u TK: Podrška za što više djece u klupama


Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prije nekoliko dana u Tuzli je promoviran projekt "Obrazovanje po mjeri djeteta .- na putu ka EU". Ovaj projekt traje već godinu dana, a cilj je što više mališana, posebice onih iz ruralnih sredina, privući u školske klupe.

Predškolsko obrazovanje u Tuzlanskom kantonu je obvezno. To je projekt kojeg u TK provodi organizacija 'Save the cildren', zajedno sa Pedagoškim zavodom TK i Ministarstvom obrazovanja, a vrijednost projekta je 400.000 eura. Mersija Jahić iz Ministarstva obrazovanja TK ističe da je ovo najznačajniji projekt u oblasti predškolskog obrazovanja.

„Mi smo u 2013. godini, upravo zahvaljujući ovom projektu, sa otprilike jedanaest posto obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, povećali ga na 57 posto, što je po nama vrlo značajno i daje nam nadu da ćemo u sljedećoj godini, jer nas obavezuje zakon za obavezni vid predškolskog odgoja i obrazovanja, taj procenat znatno još povećati", kaže Mersija Jahić.

Interesantno je što će se ovim projektom nastojati ući prije svega u ruralne sredine, odnosno tamo gdje do sada nisu postojale ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja.

Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzla kaže da će ovaj zavod kroz projekt 'Save the children' nastojati opremiti što više škola materijalom potrebnim za predškolski odgoj.

„Ovaj projekat se sve više širi. Prvobitna zamisao je bila da se opremi samo dio škola, ali, uz spremnost 'Save the children', ali i Pedagoškog zavoda i Ministarstva da participiraju u tom programu, uspjeli smo dobiti garancije da će sljedeće tri godine sve osnovne škole biti opremljene", navodi Nikola Čiča.

Prema riječima Nikole Čiče, značajna su sredstva koja se ulažu u projekt, što dovoljno govori koliko se ozbiljno pristupilo predškolskom odgoju i obrazovanju u TK

„Preko 400.000 eura biće direktno u materijalima inkorporirana u škole. Pored toga, više od 300 nastavnika razredne nastave biće obučeno za rad. Dakle, sve su to stvari koje su od izuzetno velikog značaja u ova vremena kakva jesu. Mi smatramo da su ovakvi projekti izuzetno potrebni našoj zajednici i da će u narednom razdoblju sigurno pokazati da će i obrazovanje biti jače.“

Ovo je i jedan od uslova da obrazovanje u Bosni i Hercegovini, barem dijelom, u budućnosti prati standarde EU.

„U prvoj godini projekta uspjeli smo da opremimo 45 jedinica za provođenje obaveznog predškolskog programa u Tuzlanskom kantonu, u područnim školama na području Kantona. Ove godine već smo uspjeli da osiguramo povećanje obuhvata predškolskim obrazovanjem na nekih 55 posto. Kad smo gledali prve informacije iz različitih općina na području Kantona, obuhvat se kretao od pet pa eventualno do dvadeset posto", kaže Andrea Žeravčić iz 'Save the children".

Predškolsko obrazovanje posebno je značajno za djecu u ruralnim sredinama, jer je uočen problem da djeca napuštaju školovanje, zbog čega je pokrenuta akcija za uključivanje minimalnog broja od 160 djece u osnovno obrazovanje.

„Naredne dvije godine projekta će vjerovatno da daju fokus na osnovne škole, na edukacije roditelja, nastavnika, uprava škola u izradama školskog razvojnog planiranja zasnovanog na metodologiji indeksa inkluzivnosti, kroz koje će škole isto tako moći da dobiju određena nepovratna sredstva da realiziraju svoje male projekte i da rade na unapređenju inkluzivnih politika i prakse", konstatuje Andrea Žeravčić.

Ovakav projekt veoma je važno istaći, posebice zato što u Bosni i Hercegovini, pa ni u TK, nemaju sva djeca jednake uvjete obrazovanja. Ipak, svi se slažu da je neophodno vratiti obrazovanje i u ruralne sredine, u kojima je velik broj škola zatvorio svoja vrata. Jačanjem obrazovanja, smatraju stručnjaci, i ova zemlja bit će jača na putu ka Europskoj uniji.
XS
SM
MD
LG