Dostupni linkovi

Predsjednik Opštine Nikšić saslušan zbog negiranja genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević iz Demokratskog fronta (DF) saslušan je 18. avgusta u Višem državnom tužilaštvu zbog izjave kojom je negirao genocid u Srebrenici.

Krivičnu prijavu protiv njega podnijela je opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) jer je Kovačević televizijskom gostovanju na jednoj srpskoj televiziji negirao genocid u Srebrenici, dan nakon što je Skupština Crne Gore izglasala Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici 17. juna.

Nakon dugogodišnje vlasti DPS-a u Nikšiću, novu lokalnu vlast u tom gradu su nakon izbora 14. marta formirale vladajuće parlamentarne partije – DF, Demokrate u građanski pokret URA.

Skupštinskom Rezolucijom se potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine, u kojem je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, osuđuju se izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje genocid u Srebrenici, a 11. jul se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

"Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine", piše u Rezoluciji.

Kako je DF objavio na svom Fejbuku, Kovačević je nakon saslušanja kazao da je DPS glasao Rezoluciju da bi se „kroz nju obračunavao sa političkim protivnicima i srpskim narodom u Crnoj Gori i regionu“.

Uz krivičnu prijavu, DPS je ranije pokrenuo i inicijativu za Kovačevićevu smjenu sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić. Kazali su tada da je Kovačević izvršio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje negirajući genocid u Srebrenici, i nazivajući izdajnicima poslanike koji su glasali za Rezoluciju.

Međutim, vladajuća većina u Skupštini Opštine Nikšić je krajem jula odbila da raspravlja o inicijativi za smjenu Kovačevića.

XS
SM
MD
LG