Dostupni linkovi

Predsjednik Kirgistana spreman podnijeti ostavku nakon izbora nove vlade


Sooronbai Jeenbekov glasa na spornim izborima 4. oktobra u Biškeku
Sooronbai Jeenbekov glasa na spornim izborima 4. oktobra u Biškeku

Predsjednik Kirgistana Sooronbai Jeenbekov kaže da je spreman podnijeti ostavku nakon što bude imenovana nova vlada koji bi okončala vakuum u vlasti i zaustavila nemire u ovoj državi centralne Azije.

"Nakon što bude odobrena legitimna izvršna vlast i vratimo se na put vladavine prava, spreman sam napustiti mjesto predsjednika Republike Kirgistan", napisao je Jeenbekov u izjavi na svojoj internet stranici.

Izjava je stigla nekoliko sati nakon što je iz ureda Jeenbekova rečeno da predsjednikova ostavka nije "pod znakom pitanja", jer su u toku razgovori s političkim liderima nakon protesta koje su vodile stranke koje su izgubile na spornim parlamentarnim izborima 4. oktobra.

Iako bi njegova ponuda mogla olakšati prenos moći, nije bilo jasno hoće li biti moguće ispuniti njegove uslove.

Sukobi u glavnom gradu Kirgistana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Kirgistan su zahvatili nemiri izazvani navodima o kupovini glasova i nepravilnostima na izborima koji su donijeli pobjedu provladinim strankama, a koje opozicione stranke odbijaju prihvatiti. Hiljade demonstranata izašlo je na ulice, a pristalice opozicije zauzeli su vladine zgrade 6. oktobra.

Nekoliko političkih snaga planiralo je nove demonstracije 9. oktobra.

Opozicione grupe do sada su prisilile vladu da podnese ostavku, a izbornu komisiju da poništi rezultate izbora, ali se nisu uspjele dogovoriti oko toga ko će voditi privremenu vladu.

Cholpon Jakupova, šefica nevladine organizacije Adilet (Pravda), rekla je za RSE da je Jeenbekov odgovoran za trenutni vakuum u vlasti i haos.

Jeenbekov, za koga se ne zna gdje je, "zatvorio je oči na sve i ušutio se", rekla je Jakupova. Imao je priliku da situaciju riješi na ustavnoj i pravnoj osnovi kada su protesti započeli 5. oktobra, rekla je Jakupova.

"U kriznim vremenima, reakcija političara mora biti brza poput munje", rekla je Jakupova.

Jeenbekov je 8. oktobra razgovarao sa članovima parlamenta, saopćila je služba za medije parlamenta.

Razgovarao je o mogućnosti vlastitog opoziva s Myktybekom Abdyldaevim, kojeg je grupa poslanika imenovala za novog predsjednika parlamenta nakon protesta.

Zastupnici nisu imali kvorum za raspravu o opozivu Jeenbekova i drugim pitanjima vezanim za političku krizu.

Zastupnik Ryskeldi Mombekov rekao je 8. oktobra za RSE da se samo 40 članova parlamenta okupilo u hotelu u Biškeku kako bi odredili datum za vanredno zasjedanje parlamenta, izabrali privremenog premijera za sastavljanje nove vlade i odlučili o smjeni Jeenbekova. Da bi odluke bile legitimne, mora biti prisutan najmanje 61 član.

Dva predsjednika Kirgistana zbačena su narodnim ustankom od 2005. godine.

XS
SM
MD
LG