Dostupni linkovi

Predsjednik Kirgistana objavio da je spreman da podnese ostavku


Biškek, 5. oktobar 2020.
Biškek, 5. oktobar 2020.

Predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov spreman je da podnese ostavku u pokušaju da okonča haos nakon izbora koji je zahvatio državu Centralne Azije, rekao je u obraćanju na svojoj web stranici u petak, 9. oktobra, javlja agencija Frans pres (AFP).

Sporno glasanje je izazvalo novu krizu u Kirgistanu, izazvavši proteste i nemire zbog kojih je najmanje jedan mrtav, a stotine ranjeno.

Jeenbekov je rekao da bi mogao odstupiti nakon što bude određen datum za nove izbore i parlament i njegov ured potvrde promjene u vladi.

"Nakon što se legitimne izvršne vlasti odobre i vratimo se na put zakona, spreman sam napustiti mjesto predsjednika Republike Kirgistan," rekao je.

Izjava dolazi nekoliko sati nakon što je Jeenbekov iz ureda rekao da predsjednikova ostavka nije "pod znakom pitanja" u razgovorima s političkim liderima nakon sukoba na protestima organizovanim od strane opozicionih partija koje su izgubile na spornim parlamentarnim izborima.

Nekoliko političkih snaga planiralo je nove demonstracije u petak, a strahovi su porasli zbog potencijalnih sukoba između pristalica različitih grupa.

Jeenbekov je dodao da je želio "ozakoniti imenovanja" nakon što je nekoliko političara zatražilo rukovodeće pozicije u zemlji.

Od petka, 9. oktobra opozicioni kandidati tvrde da kontrolišu državno tužiteljstvo, odbor za nacionalnu sigurnost i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ako bi Jeenbekov dao ostavku, postao bi treći kirgiški čelnik koji je srušen nakon pobuna. Do sada se to desilo 2005. i 2010. godine, podsjeća AFP.

XS
SM
MD
LG