Dostupni linkovi

Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Siriji


Sirijac pokazuje mastilo na prstu tokom glasanja na predsedničkim izborima u Damasku, 26. maj 2021.
Sirijac pokazuje mastilo na prstu tokom glasanja na predsedničkim izborima u Damasku, 26. maj 2021.

Glasačka mjesta otvorena su u srijedu, 26. maja, širom Sirije na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje pobjeda aktuelnog predsjednika Bašara el Asada za četvrti mandat na čelu države.

Vlada je saopštila da izbori pokazuju da Sirija funkcioniše normalno uprkos ratu koji traje deset godina, ali opozicija i zapadne zemlje smatraju da je ovo samo formalnost za potvrđivanje Asadove vladavine, prenosi agencija Rojters.

Sirijski predsednik Bašar el Asad glasao je na biračkom mestu u bivšem pobunjeničkom uporištu Douma, gde su vođene žestoke borbe tokom sirijskog rata, ali je sada ponovo pod vladinom kontrolom.

On je rekao da Sirija ne obraća pažnju na ono što zapadne zemlje govore o izborima u njegovoj zemlji i da su to “bezvredna mišljenja”, prenosi Rojters.

Asad na izborima ima dva malo poznata protivkandidata, bivšeg ministra u Vladi Abdalaha Saluma Abdalaha i lidera male opozicione i sankcionisane stranke Mahmuda Ahmeda Mareja.

Asad je došao na vlast 2000. godine, poslije smrti svog oca Hafeza, koji je prethodno vladao Sirijom 30 godina.

Njegova vladavina obilježena je ratom u posljednjih 10 godina, koji je počeo nakon mirnih demonstracija protiv njegove vladavine 2011. godine. U konfliktu su poginule stotine hiljada ljudi, a 11 miliona je napustilo svoje domove, što je polovina sirijske populacije, podsjeća Rojters.

Ministri spoljnih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Britanije i SAD u utorak, 25. maja, u saopštenju su kritikovali Asada i ocijenili da izbori neće biti slobodni ni pošteni.

XS
SM
MD
LG