Dostupni linkovi

SAD i evropske zemlje: Predsednički izbori u Siriji u sredu neće biti ni slobodni ni pošteni


Ministri su osudili odluku Asadovih vlasti da održe izbore van okvira opisanog u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 2254
Ministri su osudili odluku Asadovih vlasti da održe izbore van okvira opisanog u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 2254

Predsednički izbori u Siriji u sredu 26. maja neće biti slobodni ni pošteni, izjavili su u utorak ministri spoljnih poslova Francuske, Nemačke, Italije, Britanije i Sjedinjenih Država, kritikujući sirijskog lidera Bašara al Asada.

"Želimo da jasno stavimo do znanja da predsednički izbori u Siriji 26. maja neće biti ni slobodni ni pošteni", navodi se u izjavi. koju prenosi Reuters. „Podržavamo glas svih Sirijaca, uključujući organizacije civilnog društva i sirijsku opoziciju, koji su osudili izborni proces kao nelegitiman“, dodaje se.

Ministri su osudili odluku Asadovih vlasti da održe izbore van okvira opisanog u rezoluciji Saveta bezbednosti UN 2254, i podržavaju glasove svih Sirijaca, posebno organizacije civilnog društva i sirijsku opoziciju koji su osudili taj izborni proces kao nelegitiman.

Prema UN rezoluciji 2254 slobodni i pravedni izbori treba da se organizuju pod nadzorom UN uz poštovanje najviših međunarodnih zahteva po pitanju transparentnosti. Da bi bili verodostojni izbori treba da budu otvoreni za sve Sirijce, uključujući i interno raseljene, izbeglice i članove dijaspore, naveli su ministri.

"Bez tih elemenata ti lažni izbori ne predstavljaju nikakav napredak ka političkom rešenju", naveli su oni.

Prema izbornom zakonu kandidati su morali živeti u Siriji deset godina neprekidno pre izbora, čime se zapravo isključuju opozicione ličnosti koje žive u izgnanstvu.

Predsednički izbori koji se u sredu održavaju u Siriji će pružiti Bašaru al Asadu mogućnost da osvoji još jedan mandat. On se predstavlja kao čovek rekonstrukcije u zemlji u bankrotu posle deset godina razornog građanskog rata.

Prethodni predsjednički izbori u Siriji održani su 2014. godine.

XS
SM
MD
LG